Liona

Bijwerkingen van de anticonceptiepil

Bijwerkingen van de anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt steeds vaker gebruikt, maar het is ook medicatie en alle soorten medicatie kennen bijweringen. De anticonceptiepil kent ook een aantal bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen per anticonceptiepil verschillen en daarnaast kan het ook per persoon verschillen. De een kan heftig reageren op bijwerkingen terwijl de ander er geen last van heeft. Lees daarom altijd de bijsluiter goed door zodat je weet welke bijwerkingen er bij de anticonceptiepil aanwezig kunnen zijn.

De bijwerkingen zijn per individu anders

Er kan een lijst worden gemaakt van veelvoorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil, maar ze zijn toch per individu verschillend. Je lichaam moet de kans krijgen om aan de pil te kunnen werken, wissel daarom niet na twee weken van anticonceptiepil omdat je teveel bijwerkingen hebt.

Het is belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om te wennen aan de pil, maar als je merkt dat de bijwerking niet minder wordt, trek dan op tijd aan de bel. Je lichaam kan binnen een paar weken tot maximaal drie maanden gewend zijn aan de pil. Binnen die periode moeten de bijwerkingen van de anticonceptiepil zijn afgenomen of helemaal weg zijn.

De eerste drie maanden van de anticonceptiepil

Gedurende de eerste drie maanden dat je de anticonceptiepil gebruikt kun je last hebben van misselijkheid, je kunt gespannen borsten hebben, je kunt last hebben van lichte tussentijdse bloedingen. Dit kan bij de een wat erger zijn dan bij de ander, maar naarmate de drie maanden vorderen gaan de klachten ook langzaam weg.

Je lichaam heeft de kans nodig om aan de anticonceptiepil te wennen. De bijwerkingen worden veelal veroorzaakt door het hormoon oestrogeen. Er zijn verschillende soorten oestrogeen hormoon, voorbeelden zijn:

  • Ethinylestradiol
  • Estradiolvaleraat
  • Lichaamseigen estradio

Maar er bestaat ook een anticonceptiepil zonder het oestrogeen hormoon. Wanneer deze keuze wordt gemaakt, wordt de menstruatie wat meer onvoorspelbaar (dit is een mogelijkheid en is niet bij iedereen zo) en het kan een optie zijn wanneer je de andere soorten pil niet kunt verdragen vanwege de aanwezigheid van het oestrogeen hormoon.

De klachten blijven aanhouden bij gebruik anticonceptiepil

Als de bijwerkingen na drie weken niet voorbij zijn, of niet minder zijn geworden, dan kan dat er op duiden dat je niet goed tegen deze pil kunt. Dan is een optie om een andere anticonceptiepil te gebruiken. Dit zal er voor zorgen dat je lichaam weer opnieuw moet wennen. Er kan dan gekeken worden naar de bijwerkingen die deze anticonceptiepil pil heeft. Als dat andere bijwerkingen zijn dan je vorige pil, kan je lichaam er heel anders op reageren, er wordt tevens naar de samenstelling gekeken.

Het kan namelijk ook betekenen dat je lichaam reageert op een bepaalde stof in de anticonceptiepil waar je niet goed tegen kunt. Het is aan te raden dat je goed contact houdt met je arts over de anticonceptiepil. Wanneer je de juiste pil hebt “gevonden” en je hebt geen bijwerkingen, dan kun je deze pil gedurende een lange tijd blijven slikken.

Afdrukken
Meer in Anticonceptie
Anticonceptiepil
Anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt ook wel de pil genoemd. Het is een veelgebruikt voorbehoedsmiddel, maar het kan ook worden ingezet om...

Sluiten