Liona

Bijwerkingen van antibiotica

Bijwerkingen van antibiotica

De meeste medicijnen hebben bijwerkingen, zo ook de antibiotica. Je lichaam is in balans als je gezond bent, maar als antibiotica in worden gezet dan worden ook goede bacteriën aangevallen. De balans wordt verstoord. Diarree kan zorgen voor schimmels bij de mond of vagina, maar ook diarree kan een bijwerking zijn. De bijwerkingen van antibiotica kunnen goed worden behandeld.

Weinig bijwerkingen bij antibiotica?

Meestal heb je niet zoveel last van de bijwerkingen van de antibiotica. Heel soms zijn er mensen met ernstige bijwerkingen, maar antibiotica zijn geneesmiddelen en dan zijn er altijd mogelijkheden tot bijwerkingen. De meeste bijwerkingen gaan vanzelf over wanneer je klaar bent met de kuur. Bijwerkingen waar je mee te maken kunt krijgen zijn:

  • Overgevoeligheid: Het kan zijn dat je allergisch bent voor antibiotica. Dit kun je merken doordat je jeuk krijgt, maar je kunt ook last hebben van huiduitslag (rode plekjes op de huid), maar je kunt ook koorts krijgen. Ben je overgevoelig voor antibiotica? Dan dient de arts dit te weten zodat er een alternatief gegeven kan worden. In de toekomst zul je deze soort antibiotica niet meer krijgen omdat je allergische reactie nu bekend is.
  • Diarree: Een bijwerking die bij antibiotica het meeste voorkomt is diarree of dunne ontlasting. Alle bacteriën in de darmen worden vaak aangevallen door de antibiotica. Ook de goede bacteriën en daarom komt er diarree voor. De antibiotica kan leiden tot pseudomembraneuze colitis. Dit is een ziekte die kan leiden tot diarree en uitdrogingsverschijnselen, maar dit komt maar heel zelden voor.
  • Overgevoeligheid van licht: Er zijn mensen die antibiotica gebruiken en dan overgevoelig zijn voor licht. Dit is een bijwerking bij bijvoorbeeld tetracycline en doxycycline. Het is dan beter dat je niet de zon in gaat, de huid moet goed bedekt worden wanneer je wel de zon in gaat en gebruik ook zonnebrand met een hoge UV factor zodat je huid beter beschermd wordt.

De bijsluiter van de antibiotica

Als je antibiotica krijgt dien je de bijsluiter in ieder geval door te nemen. Alle soorten antibiotica kennen hun eigen bijwerkingen. Deze staan in de bijsluiter beschreven. Heb je sinds het gebruik van antibiotica klachten? Zorg er dan nu voor dat je nakijkt of dat de klachten van de antibiotica kunnen komen en zo ja neem bij twijfel contact op met je arts zodat hier naar gekeken kan worden en er eventueel wat aan gedaan kan worden. Soms treedt er een allergische reactie op en dan moet er een andere kuur worden voorgeschreven zodat de bijwerkingen afnemen.

Afdrukken
Meer in Antibiotica
Antibioticaresistentie
Antibioticaresistentie

Wanneer het gaat over antibioticaresistentie, dan houdt dat in dat mensen resistent (ongevoelig) zijn voor antibiotica. Er zijn veel bacteriën...

Sluiten