Liona

Betrouwbaarheid van een anticonceptiepil bij ziekte

Betrouwbaarheid van een anticonceptiepil bij ziekte

Als je de anticonceptiepil slikt, dan is deze erg betrouwbaar. De betrouwbaarheid heb je deels zelf in de hand want je vergroot deze betrouwbaarheid door hem iedere dag zorgvuldig en op een vast tijdstip in te nemen. Wist je dat de kans op een zwangerschap maar 0,3% per jaar is? De kans is dus klein dat je door de anticonceptiepil zwanger raakt. Drie op de duizend vrouwen zouden per jaar zwanger kunnen worden als zij de anticonceptiepil slikken, maar dat hoeft uiteraard niet!

Veiligheid van de anticonceptiepil

Wanneer je begint met de anticonceptiepil dan is deze vanaf de eerste dag betrouwbaar. Het is wel aan te raden dat je eerst de hele strip afmaakt (uit voorzorg). De eerste pil slik je op de eerste dag van je menstruatie. Hoe gaat het dan verder?

  • Slik de pil dan gedurende drie weken dagelijks, het beste kun je dit op een vast tijdstip doen. Vergeet je dit? Maak dan een notitie in je agenda of zet een alarm op je telefoon zodat je de pil niet vergeet!;
  • Dan slik je een week geen pil;
  • Dan ga je menstrueren en in die week slik je dus geen pil (stopweek);
  • Na deze week slik je de pil weer drie weken en herhaalt de cyclus zich.

Betrouwbaarheid anticonceptiepillen

Wanneer de pil zorgvuldig wordt gebruikt, is er niets aan de hand en is deze zeer betrouwbaar ook in de stopweek. De éénfasepil is bijna 100% te vertrouwen, de twee- en driefasenpillen ook, maar deze dienen in de juiste volgorde ingenomen te worden. Dan is er nog de minipil en deze is minder betrouwbaar dan de andere soorten anticonceptiepillen.

Ziekte en anticonceptiepil

Wanneer je de anticonceptiepil slikt en je bent ziek, dan kan de werking worden beïnvloed en dus minder betrouwbaar zijn. Als je diarree hebt of bepaalde medicatie gebruikt kan de werking verminderen. Ook wanneer je over moet geven is de kans dat de pil minder werkt erg groot. Antibiotica kunnen de werking van de pil ook beïnvloeden. Bij de apotheek melden ze je dit, zodat je weet dat je dan extra op moet letten wanneer je gemeenschap hebt.

Afdrukken
Meer in Anticonceptie
Voordelen anticonceptiepil
Voordelen van een anticonceptiepil

De anticonceptiepil kan om verschillende redenen worden gebruikt. Er zijn een groot aantal voordelen te noemen: Betrouwbaarheid; Menstruatie kan over...

Sluiten