Liona

Beroerte

Als er over een beroerte wordt gesproken, dan weten veel mensen waar het over gaat. Het is een verzamelnaam voor een hersenbloeding en een herseninfact.

Weetjes over een beroerte

  • Per dag 126 mensen een beroerte krijgen?
  • Ieder jaar 47000 mensen een beroerte hebben?
  • Een andere naam voor een beroerte is CVA, dit staat voor Cerebro Vasculair Accident.
  • De letterlijke vertaling is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen.
  • De gevolgen van een beroerte hangen samen met de grootte van het gebied.

Hersenen en een beroerte

De hersenen spelen een belangrijke rol bij een beroerte. Je hebt grote hersenen, je hebt de rechterhelft en deze bestuurt de linkerzijde van het lichaam en de linkerhelft van de hersenen stuurt de rechterzijde van het lichaam aan. De linkerhelft regelt de spraak en je taalgevoel, maar ook je rekenvaardigheden, herkenning van voorwerpen en de volgorde van handelen.

Als je een beroerte hebt gekregen dan kan dat grote gevolgen hebben, wanneer het zich af heeft gespeeld in de linkerhersenhelft dan kan dat betekenen dat je een verlamming krijgt aan de rechterzijde van je lichaam. Het kan zijn dat je niet goed meer ziet met je rechteroog. Het is daarnaast mogelijk dat je niet reageert op signalen aan de rechterkant van je lichaam en het kan zijn dat je problemen hebt met spreken en het hele begrip taal: met lezen en schrijven. Maar wanneer de beroerte zich aan de rechterhelft voordoet, dan gaat het over je ruimtelijk inzicht, emoties en sociaal gedrag en over muzikaal gevoel. De gevolgen kunnen dan zijn dat je een verlamming krijgt aan de linkerzijde, je geen goed zicht meer hebt aan de linkerkant, dus beschadiging aan je linkeroog, je niet reageert op signalen aan de linkerzijde van je lichaam en dat je problemen hebt met de ruimtelijke waarneming.

Dan zijn er nog de kleine hersenen, deze sturen en coördineren je bewegingen. De fijne coördinatie wordt hier geregeld. Als je een beroerte krijgt in je kleine hersenen dan kan de motoriek verstoord raken, je kunt dan te maken krijgen met schokkerige bewegingen en onhandig zijn. Dan is er nog de hersenstam. Dit is de verbinding tussen de hersenen en het ruggenmerk. De hersenstam regelt je bloeddruk, maar ook de lichaamstemperatuur, ademhaling en je hartslag. Een beroerte in de hersenstam kan flinke schade aanrichten. Meestal is een beroerte in de hersenstam fataal.

Vormen van een beroerte

Er zijn verschillende vormen van een beroerte. De term beroerte kan gezien worden als een verzamelnaam voor een hersenbloeding en een herseninfarct. Een herseninfarct komt vaker voor. 80% is namelijk een herseninfarct bij alle beroertes en in totaal is 20% een hersenbloeding. Als het over een TIA gaat dan gaat het over een tijdelijke afsluiting van een vat in de hersenen en dit gaat voorafgaand aan een herseninfarct.