Liona

Hoe een beroerte behandelen?

Hoe een beroerte behandelen?

Als iemand een beroerte heeft dan moet er snel gehandeld worden. De behandeling bestaat eigenlijk uit drie fasen:

  • Acute fase
  • Revalidatiefase
  • Chronische fase

Beroerte behandelen in drie fases

Deze fasen worden hier allemaal besproken zodat je weet hoe je moet handelen tijdens een beroerte. Als er sprake zou zijn van een beroerte of er is een vermoeden van een beroerte dan moet je meteen naar het ziekenhuis. Er is een speciale afdeling in het ziekenhuis waar je dan terecht komt. Dit noemen we ook wel de stroke unit. De acute fase zal hier van start gaan.

Acute fase van een beroerte

Er worden eerst onderzoeken verricht, er wordt dan bekeken of je in aanmerking komt voor een trombolyse. Er zijn een groot aantal specialisten die je in de stroke unit gaan onderzoeken. Om te beginnen zullen de fysiotherapeut en de ergotherapeut kijken naar je lichamelijke conditie en deze wordt dan beoordeeld. Er wordt gekeken naar de standaard functies en daarnaast kijken ze ook naar de dagelijkse handelingen die gedaan worden, kun je deze nog of zijn er ergens obstakels? Dan is er de logopediste die zal gaat kijken hoe het met je spraak is, ook de taal wordt hierbij getest en vaak wordt er een sliktest gedaan.

Als er sprake is van een hersenbloeding dan moet er een operatie plaatsvinden. Gaat het over een herseninfarct met ernstige vernauwingen van de halsslagaders dan zal de neuroloog vaak een ingreep doen om de vernauwingen op te heffen of te verminderen. Als je wordt opgenomen in de stroke unit dan zal dat tussen de vijf en de tien dagen zijn. Ongeveer 66% van de mensen gaat na alle onderzoeken naar huis.

Revalidatiefase van een beroerte

Revalidatiefase beroerteDe tweede fase is de revalidatiefase. De eerste maanden gaat het dan over het herstel en daarna moet men leren omgaan met de beperkingen. Mag je na de acute fase naar huis, dan vindt de revalidatie vaak plaats in de vorm van dagbehandeling. Het kan ook bij je in de buurt thuisvinden bij een therapeut. Na zes maanden tot een jaar wordt duidelijk of dat er blijvende gevolgen zijn of dat alles weer is zoals het was. In totaal heeft 20% van de mensen (1 op de 5) blijvend hulp nodig in de zin van langdurige zorg en verpleging. Ze worden vaak (tijdelijk of blijvend) opgenomen in een verpleeghuis.

Laatste stap bij een beroerte: de Chronische fase

Als je in de chronische fase van de behandeling van de beroerte terecht bent gekomen dan gaat het er om dat je gaat voorkomen dat je een nieuwe beroerte zult krijgen. Je krijgt dan het advies om gezond te leven. Je krijgt medicatie om je cholesterolgehalte op peil te houden en je bloeddruk moet worden verlaagd. Als je blijvende gevolgen hebt van de beroerte dan moet je hiermee om leren gaan. Dit zal niet altijd even gemakkelijk gaan en daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk je dagelijkse leven weer op gaat pakken en dan hiermee om leert gaan met eventueel mensen of middelen die je kunnen helpen. Er zijn hulpverleners die je bij je dagelijkse activiteiten zullen helpen. Zij zullen je handvatten geven om je te leren zoveel mogelijk zelfstandig te doen.

Afdrukken