Liona

Behandelingen tegen bedplassen

Behandelingen tegen bedplassen

Bedplassen is vervelend en je wilt er zo snel mogelijk vanaf, zowel voor jezelf, maar ook als je kinderen er last van hebben voel je je machteloos en wil je ze graag helpen. Als je bedplassen aan wilt pakken dan moet er eerst grondig onderzoek plaatsvinden. Er moet eerst worden gekeken of dat er lichamelijke oorzaken zijn, zo niet dan worden deze door het onderzoek uitgesloten en kan de echte behandeling van bedplassen beginnen. Het doel van het behandelen van bedplassen is het verminderen van de sociale en psychologische effecten die het met zich meebrengt.

Methoden bij aanpak bedplassen

Er zijn verschillende methoden die ingezet kunnen worden om het bedplassen aan te pakken:

Gedragsmodificatie

Deze methoden zijn zeer effectief, deze kunnen binnen een maand al positief resultaat geven. Schaamte en angst worden aangepakt. De ouders moeten bij deze methode wel geduldig zijn omdat een kind over het bedplassen heen moet groeien. Voorbeelden die bij deze methoden horen zijn positieve bekrachtiging, dit houdt in dat je een kind op een goede manier beloont wanneer hij de nacht droog is gebleven. Periodiek wekken kan ook helpen, je maakt je kind dan iedere nacht op hetzelfde tijdstip wakker en je gaat dan naar de wc. In het begin zal het zo zijn dat de ouder een kind wakker moet maken, na verloop van tijd kan er een wekker worden ingezet. 

Niet meer veel drinken voor het slapen gaan

Wanneer je voordat je naar bed gaat niet zoveel meer drinkt, is er ook een kleinere kans dat je in de nachtelijke uren je bed uit moet. Bij warm weer moet je wel goed drinken, om uitdroging te voorkomen. Maar drink dan bijvoorbeeld een half glas in plaats van één of twee glazen.

De plaswekker

De plaswekker is een zeer goede oplossing. De methode is erg effectief en wordt ook wel alarmtherapie genoemd. 70% heeft hier een groot succes mee en het werkt zeker bij kinderen die wat ouder zijn en ook erg gemotiveerd zijn.Wanneer de kinderen gaan slapen wordt er een vochtgevoelige mat onder hen neergelegd. Als de mat dan nat wordt dan gaat het alarm af. Veel kinderen slapen door het geluid van een alarm geen, maar dan stoppen ze wel vaak met plassen. De ouder kan een kind dan wekken en naar het toilet brengen. De pyjama die nat is moet dan worden vervangen net als de lakens. Het alarm wordt dan weer opnieuw ingesteld en je kunt allebei weer gaan slapen.

Er zijn ouders die door deze vorm van therapie heen kunnen slapen. Het bedplassen kan na twee weken over zijn, soms duurt het een paar maanden. Maar de methode moet niet langer dan drie maanden worden gebruikt. Is het dan nog niet over? Dan kun je stoppen en het nog een keer proberen als je kindje wat ouder is.

Andere behandelingen tegen bedplassen

Wanneer bedplassen met een therapie niet helpt kan er een operatie plaatsvinden. Het kan zijn dat het bedplassen samen gaat met structurele afwijkingen in de urinewegen of een hartblok. Dan is een operatie noodzakelijk om een kindje van het bedplassen af te helpen. Dan is er nog een laatste methode en dat is medicatie. Dit wordt gedaan bij kinderen waarbij gedragsbehandeling niet goed is verlopen. Medicatie die gegeven kan worden bestaat bijvoorbeeld uit Desmopressine-acetaat of Imipramine.

Afdrukken
Meer in Bedplassen
Oorzaken bedplassen
Oorzaken van bedplassen

Bedplassen kan verschillende oorzaken hebben, het is niet zo dat altijd de oorzaak wordt vastgesteld. Als je wilt weten of...

Sluiten