Liona

Behandeling voor blauwe plekken

Als je last hebt van blauwe plekken, dan wil je er vaak zo snel mogelijk vanaf. Zeker als ze op een punt zitten waar veel mensen ze kunnen zien. Meestal zijn blauwe plekken niet ernstig, het kan zijn dat een blauwe plek zich na een paar dagen uit gaat breiden. Dan kan de plek groener worden of geel. Eigenlijk kan de plek allerlei kleuren aannemen, maar hij wordt steeds kleiner. Het is belangrijk dat je weet hoe je de blauwe plekken op hebt gelopen, ben je gevallen of heb jij je gestoten? Is er wat anders aan de hand?

Je moet de plaatsen waar je op bent gevallen goed in de gaten houden, want er kan altijd meer aan de hand zijn. Als je met de fiets bent gevallen bijvoorbeeld moet je je lichaam ook goed nakijken want het kan altijd zijn dat je wat gebroken of gekneusd hebt. Bij een flinke val, veel blauwe plekken en veel pijn is het altijd goed om de arts even te laten kijken om te zien of er wat anders gaande is. Dit kan je in ieder geval geruststellen.

Naar de huisarts voor blauwe plekken

Je kunt naar de huisarts als je blauwe plekken hebt door stoten of vallen, maar die kan er niet zoveel aan doen. Het kan zijn dat je vaak last hebt van grote blauwe plekken, dan moet je wel naar de huisarts gaan wanneer je je niet kunt herinneren hoe je hier aan komt. Het zou zomaar kunnen zijn dat je bloedstolling niet goed werkt, dan is het belangrijk dat je laat onderzoeken of dit de oorzaak is.

Wanneer je bloedverdunnende medicatie gebruikt kan dit zomaar de oorzaak zijn. Een bezoekje aan de huisarts en vaak weet je meteen al of dit de oorzaak kan zijn, soms is er nader onderzoek nodig, maar dan weet je ook snel genoeg de uitslag. Wanneer je door medicatie aan blauwe plekken komt, kan dit worden behandeld.

Kunnen de blauwe plekken sneller verdwijnen?

Als je last hebt van blauwe plekken kun je deze niet sneller laten verdwijnen. Je kunt wel de pijn, waar de blauwe plekken zitten, wat verlichten. Deze plekken kun je dan koelen met koud stromend water of met een kompres met ijs. Als je de plek koelt dan neemt de zwelling af en gaat de pijn ook weg. Het kan zijn dat je in de avond weer pijn krijgt en dan kun je weer koelen.

Neem daarom de tijd om wanneer je veel pijn hebt een paar keer per dag de blauwe plekken te koelen zodat je er minder last van hebt. Als je blauwe plekken op je been hebt, kun je je been ook tijdelijk omhoog leggen en zorgen dat je het been minder belast.

Afdrukken