Liona

Behandeling van hersentumoren met een operatie?

Behandeling van hersentumoren met een operatie?

Als je een hersentumor hebt dan kan er een operatie worden gepland. Er zijn echter verschillende manieren die als behandeling in worden gezet wanneer je een hersentumor hebt. Het hangt echter af van de grootte van de hersentumor voor welke behandeling er wordt gekozen. Maar het ligt er ook aan waar dat de tumor zich bevindt en hoe snel deze groeit. De gezondheid van de patiënt wordt ook beoordeeld. Aan de hand van alle gegevens wordt er gekeken welke behandeling het beste in kan worden gezet. De patiënt heeft hier ook wat in te zeggen natuurlijk en kan zijn of haar wensen en voorkeuren uitspreken. De behandelingen die ingezet kunnen worden zijn:

  • Een operatie, vaak wordt er de keuze gemaakt om de tumor volledig of voor een deel te verwijderen. Dit kan echter alleen wanneer de tumor eenvoudig gescheiden kan worden van het hersenweefsel dat er omheen ligt. Het gaat hierbij vaak om een kleine tumor wanneer er voor een operatie wordt gekozen. Als er een te groot risico is andere delen te beschadigen dan wordt deze keuze niet gemaakt. Soms kan niet alles worden weggehaald, maar dan wordt er zoveel als mogelijk van de hersentumor verwijderd en dan wordt de hersentumor daarna aan de hand van scans in de gaten gehouden of dat deze blijft groeien of dat er een stilstand in groei is ontstaan.
  • Hersentumoren OperatieRadiochirurgie, dit is geen operatie. De tumor wordt bestraald met een zeer hoge dosis röntgenstralen. De kankercellen moeten gedood worden en/of moeten worden afgeremd. De tumor wordt bestraald met kleine en relatief zwakke röntgenstralen die met buitengewone precisie samenkomen bij het gezwel. Na de behandeling kun je last hebben van misselijkheid, hoofdpijn en moe zijn.
  • Chemotherapie wordt ingezet om de vermenigvuldiging van kankercellen tegen te houden en om kankercellen te doden. Vaak worden er medicijnen ingezet samen met deze therapie. Er wordt per patiënt gekeken welke stof het meest geschikt is bij welke vorm van kanker en op welke manier je de stof krijgt toegediend, pillen of een infuus. Daarnaast wordt er ook naar de dosis gekeken. Veel mensen moeten braken na deze behandelingen, zij voelen zich behoorlijk ziek.
  • Radiotherapie wordt ingezet, waarbij röntgenstralen worden gebruikt om het gezwel op deze manier te vernietigen of te verkleinen. Dit wordt vaak van buiten gedaan en soms van binnenuit.
  • Gerichte medicinale therapie, deze methode probeert de specifieke afwijkingen in de kankercellen te blokkeren.

Welke behandeling er in wordt gezet is afhankelijk van het stadium waarin de hersentumor zich bevindt, maar ook van wat de patiënt zelf wil. Er moet goed gekeken worden of dat de tumor goed verwijderd kan worden zonder de hersenen te beschadigingen, anders kan het zijn dat er een deel weg wordt gehaald en de rest wordt dan goed in de gaten gehouden en bijvoorbeeld door middel van een bestraling aangepakt. Vaak wordt er voor een combinatie gekozen van de mogelijke behandelingen die hier zijn genoemd. De patiënt kan zelf ook aangeven welke behandelingen hij of zij wel of niet wil, misschien wordt iemand van chemotherapie heel ziek en dan kan er een andere behandeling worden toegepast.

Afdrukken
Meer in Hersentumor
Hersentumoren arts
Hoe ontstaat een hersentumor?

Wanneer het over een hersentumor gaat, dan gaat het over gezwellen die ontstaan door een abnormale toename van cellen op...

Sluiten