Liona

Behandeling tegen constipatie

Wanneer er sprake is van constipatie, dan wil je dat graag behandelen. Bij behandelen denk je vaak dat je naar de huisarts moet gaan maar dat hoeft bij constipatie niet. Je kunt het vaak zelf oplossen, maar als het aan blijft houden moet je wel naar de huisarts gaan. Wanneer je uiteindelijk naar de arts gaat dan kan er een rectaal onderzoek worden gehouden en er kan een bloedstaal worden genomen zodat er vastgesteld kan worden wat het onderliggende probleem is. Wat kun je er zelf aan doen?

  • Je manier van leven en wat je eet zijn een belangrijke factor bij het ontstaan en wegnemen van constipatie. Veel mensen eten niet vezelrijk en daarom is de kans dat zij constipatie krijgen groter. Je moet daarom vezelrijk eten. Je zou per dag ongeveer 30-35 gram vezels binnen moeten krijgen. Dit kun je binnen krijgen door groenten, fruit en volkorenproducten. Ook door peulvruchten te eten kan de kans op constipatie worden verminderd of worden weggenomen.
  • Bewegen is van groot belang. Je darmen worden hierdoor meer gestimuleerd.
  • Als je naar de wc gaat, moet je de tijd nemen en niet willen haasten!
  • Als je naar de wc moet, negeer de aandrang dan niet en ga gewoon. Ook al is dat op je werk, schaam je er niet voor, je kunt op ieder moment van de dag naar de wc moeten en dat moet je niet negeren want dan maak je de kans op constipatie groter.

Laxeermiddelen en constipatie doen of niet?

Er zijn veel mensen die laxeermiddelen nemen, omdat zij last hebben van constipatie. Maar het wordt toch meteen afgeraden om dat niet meteen te doen. Het wordt meer gezien als een laatste uitweg wanneer andere dingen niet helpen. Als je er namelijk teveel of langdurig van neemt dan gaan je darmen verslappen. Er zijn ook veel verschillende soorten laxeermiddelen. Je hebt namelijk verzachtende middelen en deze zorgen er voor dat je ontlasting zachter gaat worden. Er kan ook een glijmiddel bij constipatie worden gekozen, de ontlasting kan dan gemakkelijker uit de darmen glijden. Er zijn ook zwelmiddelen die het volume van de darminhoud kunnen vergroten. Dan zijn er nog waterbinders en deze houden vocht vast. De ontlasting wordt hierdoor meer vloeibaar.

  • Neem nooit zomaar laxeermiddelen
  • Als je diarree hebt of buikpijn neem dan geen laxeermiddelen
  • Overleg altijd met de arts of je laxeermiddelen mag gebruiken of niet

Sommige mensen willen er snel vanaf en denken dat laxeermiddelen de oplossing zijn. Je gaat het al gauw een paar weken gebruiken en hierdoor worden je darmen slapper. Je maakt het dan eigenlijk alleen maar erger want je komt niet van de klachten af. Probeer het daarom eerst met meer bewegen, veel drinken en vezelrijk eten. Daar kun je namelijk al veel mee bereiken. Als je dit nu gaat doen dan ontdek jij wat je voordelen zijn als je zelf van de constipatie af kunt komen en wanneer je weer goed naar de wc kunt gaan. Het zal een hele verademing zijn!

Afdrukken
Meer in Constipatie
Last van obstipatie?

Het kan zijn dat je last hebt van obstipatie, een andere naam hiervoor is constipatie of verstopping. Je hebt er...

Sluiten