Liona

Behandeling tegen buikgriep

Je hoeft buikgriep bijna nooit te behandelen, dat komt omdat het vanzelf over gaat. Er is dan ook geen standaard behandeling die je gaat helpen om van de buikgriep af te komen. Je moet een paar dagen goed uitzieken. Binnen een tot vijf dagen voel je je vaak beter. Bij de een duurt het wat langer dan bij de ander. Maar wat kunnen we er allemaal aan doen als we ons ziek voelen door de buikgriep?

  • Je moet voldoende drinken, drink niet in een keer een glas leeg want dan kan de maag het niet aan en is de kans groot dat je het er weer uit spuugt. Neem daarom zo nu en dan een slokje. Zeker wanneer je diarree hebt moet je genoeg drinken. Het beste kun je water drinken, maar thee en bouillon mogen ook. Sommige mensen willen fruitsappen drinken maar dat kun je beter niet doen, dan kun je juist diarree door veroorzaken of verergeren.
  • Je mag gewoon blijven eten bij buikgriep. Maar je hebt vaak niet zoveel zin om te eten. Als het licht verteerbaar is dan kun je bijvoorbeeld wel wat nemen zoals yoghurt en witte rijst. Er kan eventueel wit brood worden gegeten. Je kunt het eten van rauwe groenten en vers fruit het beste tijdelijk vermijden, deze producten zullen de darmen te veel prikkelen.
  • Vaak denken mensen dat er standaard geneesmiddelen zijn voor buikgriep, maar dat is niet zo. Je kunt eventueel wel wat nemen tegen de diarree om de klachten aan te pakken. Je moet het echter niet langer dan twee dagen gebruiken. Heb je een bacteriële infectie, dan mag er geen loperamide gebruikt worden. Kinderen jonger dan zes jaar en zwangere vrouwen mogen dit ook niet gebruiken. Mocht je nu hoge koorts hebben dan kun je ook pijnstilling nemen. Normaal gesproken voel je je binnen een paar dagen beter, maar mocht dat niet zo zijn, dan kun je maar beter de huisarts raadplegen. Hij kan dan de ontlasting onderzoeken. Er kan dan worden gekeken of dat het een bacterie is bijvoorbeeld die voedselvergiftiging heeft veroorzaakt. De dokter kan dan antibiotica geven wanneer noodzakelijk.

Je hoeft de buikgriep niet meteen te behandelen, maar wanneer de klachten erger worden kun je wat nemen tegen de diarree of koorts. Houd het dan een paar dagen in de gaten. Wanneer je twijfelt of je een geneesmiddel mag innemen, raadpleeg dan eerst de arts. Hij kan vaststellen of je een bacteriële infectie hebt of niet, want dan mag je niet alle middelen tegen diarree gebruiken. Sowieso dien je, als de buikgriep meer dan vijf dagen duurt, contact op te nemen met de arts als je je dan nog steeds niet beter voelt. Maar in principe gaat de buikgriep na een paar dagen over en je voelt je dan snel weer fitter. Je moet gewoon even goed uitzieken en beetje bij beetje sterk je aan en voel je je beter!

Afdrukken