Liona

Behandeling hersenvliesontsteking

De behandeling van de hersenvliesontsteking bestaat uit antibiotica. Er is een verschil tussen de virale en de bacteriële hersenvliesontsteking. Als het over de virale ontsteking gaat, dan geneest deze meestal in een of twee weken. Bij de bacteriële hersenvliesontsteking moet er snel worden gehandeld. Iemand moet direct naar het ziekenhuis, de bacterie kan dood gaan als hij wordt behandeld met antibiotica. Buiten het lichaam kan de bacterie niet leven. Het is daarom alleen besmettelijk bij dicht menselijk contact. Wanneer het gaat over een etterende hersenvliesontsteking dan wordt de behandeling gestart als de lumbale punctie is gehouden. Er wordt precies gekeken naar welke bacterie het is en aan de hand daarvan wordt gekeken welke antibiotica er het beste bij past.

 

Behandeling starten

De behandeling van de hersenvliesontsteking dient meteen gestart te worden bij de bacteriële variant. De behandeling bestaat uit:

•              Direct naar het ziekenhuis

•              Vaststellen of dat het een bacteriële hersenvliesontsteking is

•              Bekijken welke bacterie het is

•              Ruggenmerg prik om dit te onderzoeken

•              Onderzoek in het laboratorium

•              Inzetten antibiotica

Mensen die een bacteriële hersenvliesontsteking hebben kunnen hier later nog klachten aan overhouden. Er kunnen gedragsstoornissen optreden of taalproblemen.

 

Efficiënte behandeling bij hersenvliesontsteking

Er moet een snelle en efficiënte behandeling op worden gestart als iemand een hersenvliesontsteking heeft. Het kan zijn dat er bij een virale infectie een antiviraal middel wordt voorgeschreven. Maar dat gebeurt niet altijd. Na ongeveer twee weken moet het beter zijn. Bij de bacteriële infectie zijn veel soorten antibiotica die voorgeschreven kunnen worden. Er moeten diverse bloedkweken worden genomen om te kijken van welke bacterie de hersenvliesontsteking af komt. Als je twijfelt of iemand een hersenvliesontsteking heeft, dan dien je in ieder geval een arts te raadplegen. Wacht nooit lang af! De bacteriële hersenvliesontsteking kan levensbedreigend zijn als er niet snel wordt gehandeld. Daarom bij twijfel, bel een arts, bel een ambulance, zorg dat iemand op tijd naar het ziekenhuis gaat zodat het onderzocht kan worden. Hierbij geldt dat je beter een keer te vaak kunt rijden bij een vermoeden van een hersenvliesontsteking dan een keer te weinig. De symptomen van een hersenvliesontsteking kunnen erg snel optreden en ook snel verergeren, dat is dan ook de reden dat er snel gehandeld moet worden zodat de oorzaak achterhaald kan worden en bestreden kan worden.

 

Kinderen vaccinatie tegen hersenvliesontsteking

Kinderen worden vanaf 1987 ingeënt waarmee ook de kans op hersenvliesontsteking kleiner wordt. Er zijn sinds het moment dat kinderen geënt kunnen worden minder gevallen van hersenvliesontsteking gemeld. De kans op bacteriën is nu een stuk kleiner voor deze groep kinderen en daarmee is de kans dat zij een hersenvliesontsteking zullen krijgen ook kleiner geworden.

Afdrukken
Meer in Hersenvliesontsteking
De symptomen van de hersenvliesontsteking

Wanneer het over de virale hersenvliesontsteking gaat, dan zijn de klachten hoofdpijn, koorts en een lichte stijfheid van de nek....

Sluiten