Liona

Behandeling van hartkloppingen

Behandeling van hartkloppingen

Hartkloppingen zijn onregelmatige slagen van het hart, dit kan zich uiten in het overslaan van het hart. Wanneer je gewoon aan het werk bent, of je zit op school dan klopt je hart tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Mensen die weinig bewegen hebben een hartslag die rond de 80 kan liggen, een hartslag van 70 is normaal. De meeste mensen denken niet na over hun hartslag, je voelt je hartslag namelijk ook bijna niet. Wanneer je hart onregelmatig klopt, of heel hard, dan voelen mensen hun hartslag wel. Dit is immers geen prettig gevoel. Dit worden hartkloppingen genoemd, de medische benaming is palpitaties. Mensen op alle leeftijden kunnen te maken krijgen met hartkloppingen.

De behandeling van hartkloppingen

Artsen kunnen medicijnen voorschrijven om hartkloppingen te verlichten. Maar deze medicijnen worden vaak alleen voorgeschreven wanneer aan de hartkloppingen een ziekte ten grondslag ligt. Om de hartspier van de juiste prikkels te voorzien wordt soms een pacemaker aangeraden.
Er is echter een behandeltechniek die steeds meer wordt toegepast. Deze techniek heet Ablatie, hierbij worden bepaalde cellen in de hartspier weggebrand. Deze cellen zorgen ervoor dat de geleiding van de hartprikkels niet goed verloopt. Er is nog een techniek die wordt toegepast en die minder bijwerkingen kent. Namelijk het bevriezen van de hartcellen. Het is een vrij nieuwe techniek die snel werkt.

Wanneer je last hebt van hartkloppingen kun je daar zelf niet heel veel aan doen. Je moet proberen om rustig te blijven en niet in paniek te raken, ontspannen is belangrijk. Het is aan te raden om de huidige werkzaamheden even neer te leggen en om een paar keer goed adem te halen. Het is ook een goede idee om even een rustige wandeling te maken, dit om even een ‘frisse neus’ te halen.

Om de klachten structureel te verbeteren kun je een aantal voedingstips in acht nemen.

  • Neem magnesium. Onvoldoende magnesium kan immers hartkloppingen veroorzaken. Je kunt magnesium vinden in bijvoorbeeld vis, bladgroenten en bananen;
  • Zorg voor een evenwicht van natrium en kalium. Dat draagt bij aan een goed functioneren van het hart;
  • Neem niet teveel cafeïne;
  • Haverproducten worden ook wel rustgevers genoemd, dat is natuurlijk goed als je veel te maken hebt met stress;
  • Neem knoflook om de bloedvaten te versterken.

Wanneer je te maken hebt met hartkloppingen, is het belangrijk om de voedingstips in acht te nemen. Dat kan er immers voor zorgen dat de hartkloppingen weggenomen worden. Echter, kunnen ook voedingssupplementen een goede werking hebben op hartkloppingen. Om de conditie van je hart op peil te houden moet je voldoende vitamine C binnen krijgen. Vitamine B1 zorgt er voor dat de werking van je hartspier bevorderd wordt. Wanneer je vaak nerveus bent, komt dat vaak door een tekort aan Vitamine B. Daarom is het aan te raden om een aantal weken een vitamine B complex te nemen. Zodoende kun je een tekort aan vullen en verklein je de kans op hartkloppingen.

Als je hartkloppingen hebt, doe je er goed aan om te overleggen met je arts welke supplementen goed voor je kunnen zijn.

Afdrukken
Meer in Hartkloppingen
Oorzaken van hartkloppingen
Oorzaken van hartkloppingen

Als je last hebt van hartkloppingen, hoeft dit niet te betekenen dat je hartritmestoornissen hebt. Hartkloppingen kunnen over het algemeen...

Sluiten