Liona

Behandeling bij hartfalen

Behandeling bij hartfalen

Hartfalen is niet helemaal te genezen daarom wordt hartfalen behandeld. De behandeling is erop gericht om de klachten van een patiënt te doen afnemen en om de kwaliteit van het leven te verbeteren. Er zijn een aantal onderdelen waaruit een behandeling bestaat.

Medicijnen als behandeling bij hartfalen

Er zijn allerlei soorten medicijnen die kunnen worden voorgeschreven om hartfalen te behandelen. Medicatie zal er voor zorgen dat het hart zoveel mogelijk wordt ontlast, ook zal men de pompkracht door middel van medicijnen proberen te vergroten. Medicijnen worden ook gebruikt om zwellingen onder controle te houden. Dat wordt gedaan door het teveel aan vocht af te laten drijven. Er zijn een aantal soorten medicijnen die kunnen worden voorschreven:

 • ACE remmers;
 • Vasodilatatoren;
 • Bètablokkers;
 • Selectieve sinusknoop;
 • Diuretica;
 • Cardiale glycosiden;
 • Aldosteron antagonist.

Opereren

Het is in een aantal gevallen ook mogelijk of noodzakelijk om te opereren. Het kan immers gebeuren dat medicijnen en het aanpassen van je leefstijl niet het gewenste resultaat opleveren. Een arts kan dan bekijken of een operatie uitkomst kan bieden. Er zijn een aantal vormen van opereren mogelijk.

 • Als eerste is er een ICD operatie mogelijk. Er wordt dan een Cardio Defibrillator geïmplanteerd. Dit apparaatje zal er voor zorgen dat hartritmestoornissen worden gestopt.
 • Een bypassoperatie
 • Een hartklepoperatie kan de werking van de hartkleppen verbeteren, er worden dan een of meer hartkleppen vervangen of hersteld.
 • Patiënten die te maken hebben met ernstig hartfalen en waarbij de twee kamers van het hart niet gelijktijdig kloppen kunnen door middel van Cardiale resynchronisatie therapie worden geopereerd. Door deze operatie zullen de kamers meer gelijktijdig gaan werken, zodoende zal hartfalen afnemen.
 • Een LVAD is een apparaat dat een hartkamer ondersteunt, dit apparaat kan tijdens een operatie in het lichaam worden geplaatst.
 • Harttransplantatie.

Je leefstijl aanpassen

Voor een deel heb je zelf het verloop van hartfalen in de hand, dit is echter wel afhankelijk van de klachten en de ernst. Door je leefstijl aan te passen is het mogelijk om de klachten te verminderen. Er zijn dan een aantal ‘leefregels’ die kunnen worden aanbevolen om zodoende de klachten te doen laten afnemen.

Er wordt vaak aangeraden om een zoutarm dieet te volgen. Zout zorgt er immers voor dat vocht wordt vastgehouden, daardoor moeten je nieren en hart harder werken. Dat zorgt dus voor extra belasting van het hart. Een zoutarm dieet kan dus helpen om je hart ‘rustiger’ te laten werken. Het is dus belangrijk om dagelijks niet te veel zout in te nemen. Wanneer dit wel het geval is, moet het hart extra prestaties leveren en dat kan leiden tot hartfalen. Het volgen van een dieet, vetarm, zoutarm wordt vaak aangeraden, je moet ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nemen. Het is ook erg belangrijk om gezonder te gaan eten, je kunt dan denken aan fruit, veel vezelrijke producten en weinig vet.

Naast dit alles is het erg belangrijk om te stoppen met roken, dit zal er voor zorgen dat je kortademigheid zal afnemen, je wordt energieker. Naast roken moet je alcoholgebruik zo veel mogelijk beperken.  Ook het verminderen van stress is belangrijk om hartfalen te behandelen.

Afdrukken
Meer in Hartfalen
Leven met hartfalen
Hoe leven met hartfalen?

Het kan erg lastig zijn om te leven met hartfalen. Als je patiënt bent dan kun je het gevoel hebben...

Sluiten