Liona

Behandeling van een hartaanval

Behandeling van een hartaanval

Wanneer je te maken krijgt met een hartaanval, dan is een behandeling nodig. Het is als eerste zaak om tijdig in het ziekenhuis te geraken. Wanneer een patiënt in het ziekenhuis komt is de kans op overleven een stuk groter. Dat is te danken aan de toepassing van nieuwe behandelingen en medicatie.

Wanneer iemand te maken krijgt met een hartaanval, dan is de patiënt vaak niet in het ziekenhuis. Als een patiënt niet meer ademt, is het belangrijk om door middel van mond-op-mond beademing en hartmassage het slachtoffer in leven te houden. Als je geen mond-op-mond beademing wilt doen of niet kunt, dan kan alleen de hartmassage worden toegepast. Het is van groot belang om direct 112 te bellen wanneer iemand is getroffen door een hartaanval. Wanneer er een Automatische Externe Defibrillator aanwezig is, dan kan deze worden aangesloten op het slachtoffer. Als de hulpdiensten ter plaatse zijn gekomen, kunnen zij het van je overnemen.

Als een slachtoffer door middel van reanimatie of een AED weer ademt, zal er zuurstof worden toegediend. Vaak krijgt het slachtoffer ook een morfine bevattend middel, dit om de pijn te bestrijden. Ook krijgt het slachtoffer een aantal soorten bloedverdunners, dit om nieuwe bloedstolsels te voorkomen. Deze bloedstolsels kunnen immers voor een nieuwe hartaanval zorgen.

In het ziekenhuis de hartaanval behandelen

In de meeste gevallen wordt een slachtoffer zo spoedig mogelijk naar een ziekenhuis vervoerd. Dit omdat het ziekenhuis veel meer voor de patiënt kan betekenen: de kans op overleven is dan ook een stuk groter.

Wanneer de afsluiting van de slagader in het hart nog vrij ‘recent’ is, is er een kans dat de opgelopen spierschade al niet meer te herstellen is. In het ziekenhuis zullen artsen dan proberen om het bloedvat, dat is afgesloten, weer te openen.

Wanneer er hartritmestoornissen gestopt of succesvol bestreden kunnen worden en als de schade aan de hartspier er niet voor zorgt dat de pompfunctie van het hart verminderd is, dan kan een slachtoffer binnen een aantal weken herstellen. Wel kan een hartaanval er voor zorgen dat de functie van het hart een flink stuk verminderd is.

Als je dus in het ziekenhuis aankomt met een hartaanval, dan zal een cardioloog met behulp van een aantal artsen zo snel mogelijk tot actie overgaan. Er kunnen dan geneesmiddelen worden toegediend, maar er kan ook een ingreep worden gedaan of er is ‘slechts’ verpleegkundige zorg nodig. Waar voor gekozen wordt is helemaal afhankelijk van de situatie.

Het doel van een behandeling van een hartaanval

Het doel van een behandeling van een hartaanval is erop gericht om de pijn te doen verminderen. Ook zal er getracht worden om de bloedtoevoer naar het hart te herstellen. Ook is het zaak om een nieuwe hartaanval tegen te gaan. Er zijn een aantal zaken die in een behandelingsplan van een hartaanval worden opgenomen. Zo kun je denken aan het toedienen van medicatie, verpleegkundige zorg of een ingreep.

Afdrukken
Meer in Hartaanval
Hartaanval voorkomen
Hoe een hartaanval voorkomen?

Een hartaanval is een doodsoorzaak die nog steeds heel veel voorkomt. Er zijn jaarlijks nog erg veel mensen die overlijden...

Sluiten