Liona

Behandeling van difterie

Behandeling van difterie

Mensen die te maken krijgen met difterie moeten meteen worden opgenomen in het ziekenhuis. Omdat de difterie erg besmettelijk is moeten de mensen in quarantaine worden geplaatst. Er moet meteen antibiotica worden toegediend en ook moeten er antitoxinen worden gegeven. Meestal wordt dat door middels van het infuus gedaan omdat de behandeling dan sneller aanslaan, de stoffen komen dan sneller in het bloed terecht.

  • Antibiotica: De difterie wordt behandeld met antibiotica. Voorbeelden hiervan zijn penicilline en erythromycine. De bacterie in het lichaam wordt gedood en de infectie wordt adequaat aangepakt. De behandeling moet in het ziekenhuis plaatsvinden, omdat er een groot gevaar is voor besmetting van derden. Je kunt ook snel complicaties krijgen en deze moeten allemaal apart behandeld worden. Als de klinische diagnose is gegeven dan wordt er vaak een tegengif gegeven (antitoxine) zonder de uitslag van een keeluitstrijkje af te wachten. Dit wordt gedaan om de klachten meteen aan te pakken en zonder kostbare tijd te verliezen.
  • Antitoxine: Wanneer iemand de diagnose difterie krijgt moet hij antitoxine krijgen. De toxinen in je lichaam die afkomstig zijn van de difteriebacterie moeten dan worden geneutraliseerd. Dit wordt vaak ingespoten in de aders of in de spier. Mensen die antitoxine krijgen moeten vaak eerst worden getest op een allergie. Mensen kunnen er namelijk allergisch voor zijn en dat kan tot een shock leiden. Wanneer je een allergie vertoont, moet er eerst gedesensibiliseerd worden en dan pas kan de antitoxine worden toegediend.

Specifieke behandeling van Difterie

Wanneer deze twee middelen zijn toegediend dan moeten ook de specifieke symptomen aan worden gepakt. Als je veel last hebt van koorts dan moet de koorts worden aangepakt en wanneer je bijvoorbeeld last hebt van keelpijn dan kan er wat tegen de pijn worden gegeven. Er zijn diverse symptomen die op kunnen treden bij de difterie, maar mensen kunnen het ook benauwd krijgen en dit moet dan ook worden behandeld op een speciale manier.

Stel je voor dat je astma hebt en je krijgt difterie, deze mensen moeten extra goed in de gaten worden gehouden omdat zij het extra snel benauwd kunnen krijgen en dat is een risico. Ook wanneer mensen iets willen eten en last hebben van de keel is de kans op verslikken groter. Het is daarom belangrijk dat alles goed wordt bekeken zodat er op de juiste manier wordt gehandeld. In het ziekenhuis moet men wel speciale kleding aan om de kamer in te mogen waar iemand ligt met difterie, vanwege besmettingskans. Iemand met difterie mag dan ook niet van de kamer af tot dat deze persoon volledig is genezen.

De kans op besmetting is namelijk erg groot, onderschat dat niet! Difterie komt niet zo vaak meer voor in Nederland. Wanneer het voorkomt moet het meteen gemeld worden. Er moet dan meteen gehandeld worden en de patiënt moet naar het ziekenhuis in quarantaine.

Afdrukken