Liona

Behandeling van borstkanker

Behandeling van borstkanker

Er zijn verschillende vormen van borstkanker en deze hebben allemaal een eigen behandelmethode. De behandelmethode die wordt gekozen hangt ook af van het stadium waarin de kanker zich bevindt en hoe de gezondheidstoestand van iemand is. De mogelijkheden worden hieronder toegelicht:

  • Er kan gekozen worden voor chirurgie. De tumor wordt dan verwijderd. Er zijn dan twee operaties mogelijk. Er kan een borstamputatie worden gedaan waarbij de borst wordt weggehaald. Er kan ook een borstsparende operatie worden uitgevoerd en dan wordt de borst gespaard en dan wordt alleen de tumor weggehaald. Er wordt dan wel een deel van het omliggende gezonde weefsel weggehaald zodat er ook zeker geen kwaadaardige cellen overblijven. Er wordt altijd radiotherapie uitgevoerd na een operatie. Er kan alleen een borstsparende operatie uit worden gevoerd als er maar één gezwel is en wanneer er geen uitzaaiingen zijn. Deze operaties hebben een grote kans op genezen, de borstsparende operatie heeft bij veel vrouwen de voorkeur omdat de borst dan gespaard kan worden. Welke keuze gemaakt zal worden hangt af van de grootte van de tumor, de aanwezigheid van meerdere tumoren en of er uitzaaiingen zijn.
  • Lymfeklieren verwijderen is ook van belang bij een borstoperatie, dit wordt vaak tegelijkertijd gedaan. Deze worden dan uit de oksel gehaald. Er wordt dan bekeken of dat er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren. Wanneer deze zijn aangetast dan kunnen ze verwijderd worden en zo kan voorkomen worden dat de kanker verder gaat.
  • Er kan een borstreconstructie uitgevoerd worden na een operatie. Er wordt bij een vrouw dan een nieuwe borst aangemeten. Dit kan op verschillende manieren uit worden gevoerd. Dit kan meteen na de operatie, soms meteen na de amputatie. Er zijn vrouwen die geen reconstructie willen, zij kunnen een uitwendige siliconenprothese krijgen. Vrouwen kunnen borsten ook een nieuw profiel geven, dat is sinds korte tijd mogelijk.
  • Radiotherapie wordt toegepast om kanker te bestrijden aan de hand van bestraling.
  • Er kan voor chemotherapie worden gekozen, dit kan wel voor de nodige bijwerkingen zorgen.
  • Hormonentherapie wordt ook regelmatig overwogen. Het is gericht om de productie van hormonen te verminderen. De overlevingskansen van de vrouw kunnen verhoogd worden door deze therapie wanneer het vroeg wordt gezien en ingezet.

De artsen zullen eerst beoordelen in welk stadium de borstkanker zich bevindt en aan de hand daarvan wordt er een passende behandeling gekozen. Soms worden verschillende behandelmethoden met elkaar gecombineerd omdat de kans van slagen dan groter is. Alles wordt goed met je doorgenomen zodat je weet wat er gaat gebeuren en daardoor kun je jezelf goed voorbereiden.

Het is namelijk zo dat borstkanker een grote impact heeft op je leven. Zeker wanneer je een borst laat amputeren kan dat een hele verandering zijn waar je mee moet leren leven en het kan even duren voordat je dat hebt geaccepteerd.

Afdrukken
Meer in Borstkanker
Borstkanker voorkomen
Voorkomen van borstkanker

Meestal hoor je dat vrouwen te maken krijgen met borstkanker, maar dit kan ook het geval zijn bij mannen.  Vrouwen...

Sluiten