Liona

Behandeling van blaaskanker

Behandeling van blaaskanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij blaaskanker. Maar wat er precies aan gedaan kan worden is afhankelijk van

  • de tumorsoort,
  • de ingroei in de wand (oppervlakkig of diep),
  • het aantal tumoren,
  • uitzaaiingen ja of nee
  • en hoe is de algemene conditie?

Dit wordt allemaal meegenomen om vast te stellen welke behandelingen er gekozen worden voor de aanpak bij blaaskanker.

De behandeling van blaaskanker op een rijtje

Welke behandeling er plaats gaat vinden is afhankelijk van wat voor tumor het is, of de tumor diep of oppervlakkig is ingegroeid en hoeveel tumoren er zitten. Er moet ook gekeken worden of dat er uitzaaiingen zijn en hoe de algemene conditie is van een persoon. Mensen kunnen vaak goed worden geholpen aan de blaaskanker. Echter kan blaaskanker wel vanzelf weer terugkomen en daarom moet er regelmatig controle zijn.

  • De inwendige operatie zal plaatsvinden en de tumor kan dan via de plasbuis worden verwijderd.
  • Blaasspoelingen kunnen plaatsvinden om tumorcellen af te breken.
  • Een uitwendige operatie wordt gekozen wanneer een tumor erg diep in de blaaswand zit en niet los wil laten.
  • Uitwendige bestraling wordt gekozen als men wil proberen de kankercellen te vernietigen.
  • Inwendige bestraling is ook een optie. Wanneer een tumor diep in de wand zit en niet zo groot is dan kan voor deze vorm van bestraling worden gekozen. Er wordt eerst een klein stukje blaas waar de tumor zit verwijderd, de rest kan dan behouden blijven. De plaats waar de tumor zat wordt dan ingeprikt met naaldjes, daar zit een stof in die de omgeving gaat bestralen. Deze worden na een paar dagen weer verwijderd.

Is blaaskanker levensbedreigend?

Bij ongeveer 8/9 op de 10 mensen is blaaskanker niet levensbedreigend. Het kan wel een sterke invloed hebben op je leven. Er is altijd een lange en intensieve controle nodig wanneer je eenmaal de diagnose blaaskanker hebt gekregen. Bij één of twee op de tien mensen is de kanker vaak ernstiger en zijn er vaak ingrijpende en veel behandelingen nodig om het te kunnen genezen. Er zijn ook mensen met blaaskanker waarbij er sprake is van uitzaaiingen, dit komt niet zo heel vaak voor.

Wanneer er eenmaal uitzaaiingen zijn dan is de kans op overleving erg klein, maar artsen zullen toch alles op alles zetten op je te helpen. De behandeling van blaaskanker zal dan bestaan uit chemotherapie. Een op de vijf mensen reageert goed op de chemotherapie, maar er zijn ook mensen die er niet tegen kunnen. Als je er niet goed op reageert en de reactie blijft uit, dan is genezing vaak niet meer mogelijk.

Er moet een goede begeleiding worden gegeven zodat de klachten zo goed als mogelijk worden verholpen. Artsen zullen je hierin goed begeleiden, vragen dien je ook meteen te stellen zodat je weet wat er gaat gebeuren. Bij het ondergaan van een operatie krijg je eerst uitleg over wat er gaat gebeuren en wat de gevolgen kunnen zijn.

Afdrukken
Meer in Blaaskanker
Oorzaken blaaskanker
De oorzaken van blaaskanker

Blaaskanker wordt veroorzaakt door kankercellen die zich ontwikkelen in de blaas. De kankercellen noemen we ook wel carcinomen. De blaas...

Sluiten