Liona

Behandeling bij coma

Als je in een coma bent, dan willen nabestaanden graag meer weten over behandelmogelijkheden. Bij de acute fase van een coma moet iemand kunstmatig worden beademd. De medicijnen die worden toegediend moeten de zwelling in de hersenen verminderen, ook rondom de hersenen moet de zwelling afnemen. Via het infuus worden vocht en voeding gegeven. Wanneer er sprake is van een coma bij de vegetatieve toestand, dan is de beademing niet meer nodig.

Herstellen uit een coma

Je weet nooit in hoeverre iemand herstelt na een coma. Het herstel kan lang duren. Er kan blijvende lichamelijke en geestelijke schade zijn. Er kan ook sprake zijn van karakterverandering. Hoe langer een coma duurt, hoe groter de kans dat er blijvende gevolgen zijn, wordt vaak gezegd. Uit de praktijk blijkt dit ook zo te zijn, maar er zijn altijd uitzonderingen.

Het ontwaken uit een coma

Iemand die uit een coma ontwaakt kan reageren op geluid, pijn of licht. De ogen kunnen open gaan, iemand kan meer bewegen, mensen worden weer herkend en ook de omgeving kan reacties oproepen. Praten kan niet altijd meteen, maar dit kan wel weer langzaam op gang komen. Wanneer iemand in coma ligt, wordt er gezegd dat deze mensen ook zien en horen. Maar ook de andere kant moet benadrukt worden, anderen zeggen dat deze mensen niets horen of zien. Ga er daarom vanuit dat diegene die in coma ligt je verstaat en je begrijpt. Let er goed op wat je zegt en ben voorzichtig.

Wanneer een comapatiënt zich in de acute fase bevindt is bewegen lastig, maar er kunnen later wel ongecontroleerde of krampachtige bewegingen ontstaan. Dit noemen we ook wel spastische bewegingen. Dit is allemaal onbewust, dit wil zeggen dat de patiënt het zelf dus niet kan sturen. Of de patiënt pijn heeft kan niet meteen worden beoordeeld. Over het algemeen kan gezegd worden dat iemand in de acute fase geen pijn heeft. Later kan hij wel voelen of je hem pijn doet, dit kun je bijvoorbeeld merken aan gezichtstrekken, geluiden of transpireren. Echter wil dat niet zeggen dat de patiënt altijd pijn heeft, het in coma zijn zelf is niet pijnlijk.

Verdriet en coma

Er wordt wel eens gevraagd of mensen die in coma liggen verdriet hebben, maar dat weet je eigenlijk niet. Het kan zijn dat een comapatiënt veel huilt, dit noemen ze dan dwang huilen. Het kan een reactie zijn op iets wat is gebeurd, vaak is het onbewust. De familie heeft het hier vaak moeilijk mee omdat de patiënt ontroostbaar is.

Familie kan helpen bij behandeling coma

Als een familielid in coma ligt, kun je diegene laten voelen dat je er bent, houd de hand vast. Je kunt tegen diegene praten, vertel wat je mee hebt gemaakt en vertel het laatste nieuws. Praat niet met anderen in het bijzijn van de patiënt over hem of haar, je weet immers niet of diegene je kan horen of niet. Vertel leuke dingen zoals wat je gaat doen, vertel het ook wanneer je weg gaat of wanneer je de haren gaat kammen van de comapatiënt. Je kunt ook de lievelingsmuziek van diegene laten horen, eigen spullen meenemen, foto’s meenemen van de patiënt en de familie en hier over praten.

Daarnaast is het belangrijk om regelmaat in te bouwen. Een vaste tijd inplannen voor wassen, bezoek en therapie bijvoorbeeld. Als de acute fase van de coma voorbij is mag familie vaak helpen bij de verzorging (als je dat met de verpleging hebt overlegd). Dit geeft je de kans om meer voor diegene te kunnen betekenen, vertel dan vooral steeds wat je gaat doen.

Afdrukken
Meer in Coma
Tips voor een patiënt in coma

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in een vegetatieve toestand verkeren toch wat kunnen leren. Deze mensen zijn niet...

Sluiten