Liona

Behandeling van een beroerte

Behandeling van een beroerte

Als je een beroerte hebt gehad dan moet je bij de behandeling denken aan drie fasen. Je hebt de acute fase, de revalidatiefase en de chronische fase:

  • Acute fase: Je wordt opgenomen in het ziekenhuis. Er wordt lichamelijk onderzoek gedaan en de behandeling wordt gestart. Je zult bloedverdunners krijgen om het stolsel in de hersenen op te lossen. Na ongeveer 5 tot 10 dagen mag je weer naar huis.
  • Revalidatiefase: De revalidatie wordt gestart. Hierbij worden een fysiotherapeut, een revalidatiearts, een psycholoog en een logopedist ingeschakeld, ook de ergotherapeut kan niet gemist worden.
  • Chronische fase: Hierbij leer je om te gaan met de gevolgen van je beroerte.

Lees alles over deze fasen

Gevolgen beroerte

Het kan zijn dat je na een beroerte verward bent of emotioneel wordt. Misschien weet je niet meer waar je bent. Het kan zijn dat je je niet bewust bent van de ene kant van je lichaam. Het kan ook zijn dat je mensen of bepaalde gebeurtenissen vergeten bent. Sommige gevolgen zie je niet meteen, je bent misschien boos of somber, je kunt misschien niet meer alles bedenken of uitspreken en dat kan frustrerend zijn.

Het is namelijk zo dat je stemming en je gedrag na een beroerte kunnen veranderen. Het kan zijn dat je snel moe bent, maar je kunt ook erg somber worden. Binnen drie weken kunnen de verschijnselen na een CVA verbeteren en vaak is dat ook een flinke verbetering. Als je na zes maanden niet alles hebt kunnen verbeteren dan zal datgene waarschijnlijk ook niet meer herstellen en blijvende ‘schade’ zijn.

Medicatie bij beroerte

Er kan gekozen worden voor medicatie na een beroerte. Er wordt dan vaak een bloedverdunner gegeven. Meestal is dat een keer per dag acetylsalicylzuur 80 mg of carbasalaatcalcium 100 mg. In het begin (en dat is dan de eerste weken na de beroerte zo) is de dosering wat hoger. De kans om een nieuwe beroerte te krijgen wordt dan kleiner. Als je last hebt van atriumfibrilleren (een afwijking van het hartritme) krijg je andere bloedverdunners om de vorming van bloedstolsels tegen te kunnen gaan.

Behandeling na de beroerte

Arts voor de behandeling van een beroerteGedurende de eerste zes maanden kan er veel worden veranderd aan de uitvalsverschijnselen die je hebt gekregen als gevolg van een beroerte. Als je meteen gaat starten met een oefenprogramma dan heb je ook meer kans om te herstellen. Er wordt met een arts altijd samen gekeken naar de revalidatie en hoe dat het gaat. Je kijkt samen hoe je het risico op een nieuwe beroerte zo klein mogelijk kunt houden.

Je moet adviezen opvolgen en samen wordt er een plan gemaakt waar je je aan dient te houden. Er zullen regelmatig controles plaatsvinden om te kijken hoe het gaat. Merk je nu zelf dat je opnieuw last krijgt van uitvalsverschijnselen dan moet je zo snel mogelijk je arts raadplegen en dan moet er opnieuw onderzoek worden gedaan. Het gaat er om dat je een nieuwe beroerte kunt voorkomen en je weet nu wat het is als je een beroerte hebt.

Je herkent de symptomen en je kunt meteen handelen wanneer je nieuwe verschijnselen opmerkt. Als je je niet goed voelt, bel dan meteen de arts zodat hij of zij je nader kan onderzoeken. Je moet de kans op een beroerte zo klein mogelijk houden en meteen bellen wanneer je je niet goed voelt en een vermoeden hebt van een nieuwe beroerte.

Afdrukken
Meer in Beroerte
Ongezonde eetgewoonte oorzaak van beroerte
Oorzaken van een beroerte

Er zijn verschillende oorzaken en risicofactoren bekend voor het krijgen van een beroerte. Het is wel zo dat de oorzaken...

Sluiten