Liona

Behandeling van baarmoederkanker

Behandeling van baarmoederkanker

Als je uit een diagnose baarmoederhalskanker als antwoord krijgt, dan moet dat behandeld worden. Maar welke behandeling er in wordt gezet hangt af van hoe ernstig de baarmoederhalskanker is. In een vroeg stadium kan baarmoederhalskanker goed worden behandeld en kan de baarmoeder vaak bespaard blijven. Maar in een later stadium is de kans groter dat de baarmoeder verwijderd moet worden. Als de baarmoederhalskanker vroeg ontdekt wordt, kunnen de aangetaste cellen weggehaald worden. Er wordt een soort kegelvormig stukje uit de baarmoederhals gehaald. Als je deze ingreep moet ondergaan, wordt er gesproken over conisatie. Dit kan alleen wanneer het aangetaste stuk klein en oppervlakkig is. De operatie wordt uitgevoerd met een metalen lus, een scalpel of een laser.

Cellen verwijderen

Wanneer er wordt gesproken over cryotherapie dan gaat het over een behandeling waarbij er een metalen plaatje op vriestemperatuur wordt gebracht. Dit plaatje wordt dan tegen de abnormale cellen geplaatst en dan kunnen zij verwijderd worden. Er kan ook gedacht worden aan een LEEP behandeling. Dan maken ze een metalen lus om de abnormale cellen weg te kunnen halen. Het kan zijn dat het aangetast stuk in de baarmoederhalskanker zich op een diepte van drie tot vijf mm bevindt. Dan is er een zwaardere operatie nodig. Vaak is het zo dat de volledige baarmoeder dan weggehaald moet worden. De baarmoederhals moet dan vaak ook worden verwijderd. Als de baarmoeder weggehaald moet worden dan noemen we dat ook een hysterectomie.

  • De kanker kan verder zijn uitgezaaid, dan moet er een grotere operatie plaatsvinden. Eerst moet de baarmoeder samen met de eileiders weg worden gehaald. Dan worden ook de eierstokken weggehaald en ook het bovenste deel van de vagina moet weg worden gehaald. Het steunweefsel en een deel van de lymfeklieren kan aan zijn getast en wordt dan tevens weggehaald. Dit is een ingrijpende operatie, maar het zal echt moeten omdat er anders een kans is dat de baarmoederhalskanker zich verder blijft ontwikkelen.
  • Er kan bij baarmoederhalskanker ook worden gedacht aan bestraling. Het kan zijn dat er uitzaaiingen zijn naar de lymfeklieren en dan zal er na de operatie bestraling gestart moeten worden. De eileiders en de eierstokken worden bestraald. Vaak bestaat het uit inwendige en uitwendige bestraling. Als het over inwendige bestraling gaat dan noemen we dat ook curietherapie. Dit wordt gedaan door middel van een reservoir, hier zit radioactief materiaal in dat in de baarmoeder of baarmoederhals wordt ingebracht. Je moet dan een aantal weken iedere dag bestraald worden, een paar minuten per dag.
  • Het kan noodzakelijk zijn dat er chemotherapie toegepast moet worden. Dit wordt vaak gecombineerd met bestraling. Er wordt gebruik gemaakt van celdodende of celdelingremmende medicijnen om de kanker te kunnen stoppen. Dit kunnen zeer heftige tijden zijn. Het zijn zware behandelingen, maar je zult er even doorheen moeten om volledig te kunnen genezen van de baarmoederhalskanker.

Behandeling van baarmoederkanker, een heftige aandoening

Voor veel vrouwen is de baarmoederhalskanker een zeer heftige aandoening. Er gaat in korte tijd veel gebeuren, een operatie en wanneer nodig ook bestraling en chemotherapie. Het is daarom belangrijk steun te hebben van je omgeving zodat je er niet alleen voor staat. In het ziekenhuis krijg je ook goede begeleiding. Het is belangrijk dat je je emoties gaat uiten zodat het er niet achteraf allemaal pas uit komt.

Besef wat er gaat gebeuren, maar zorg ook dat je weet waarom. Als je je namelijk niet laat behandelen voor baarmoederhalskanker dan zal het alleen maar verder gaan. Dit wordt nu voorkomen doordat er goede behandelingen zijn en als je er op tijd bij bent hoef je je vaak geen zorgen te maken en kun je daarna weer van het leven genieten!

Afdrukken
Meer in Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen
Baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen

Jonge vrouwen kunnen te maken krijgen met baarmoederhalskanker. Meestal echter komt deze aandoening pas na de menopauze voor. Jonge vrouwen...

Sluiten