Liona

Behandeling van autisme ondergaan

Behandeling van autisme ondergaan

Als je autisme hebt is het belangrijk dat je weet dat je dit niet kunt genezen. Het is wel mogelijk om het leven voor mensen met autisme een stuk aangenamer te maken. Gedrag bij mensen met autisme kan niet in een keer worden aangeleerd daar gaat wat tijd overheen. Daarom is het belangrijk dat zij de tijd krijgen om alles  stapsgewijs aan te leren. Je hebt hierbij veel geduld nodig, maar ook inlevingsvermogen en aanpassingsvermogen zijn hierbij nodig. Tegenslagen kunnen lastig zijn voor mensen met autisme en daarom heb je veel geduld nodig zodat je het echt in kleine stapjes op gaat bouwen.

Behandeling a.d.h.v. regelmaat bij autisme

Regelmaat bij autismeBij mensen met autisme is het hebben van regelmaat van groot belang. Hoe kan dat?

  • Er moet gezorgd worden voor een herkenbare omgeving.
  • Er moet gezorgd worden voor een overzichtelijke leefomgeving. Er moeten niet steeds verrassingen zijn, maar alles moet duidelijk zijn en overzichtelijk (vooral de thuisbasis moet veilig zijn).
  • Dagritme is van belang, hier moet niet teveel of liever niet van worden afgeweken.
  • Er kan een lijstje boven het bed worden gehangen van iemand met autisme, dan weet je precies de planning en dit kan voordat iemand met autisme gaat slapen worden doorgenomen. Ook wanneer de dag begint loop je samen even het lijstje door en dan weet je allebei wat je die dag te wachten staat.
  • Op een lijstje voor kinderen met autisme kan staan: 7 uur opstaan, 7.15 ontbijten, 7.30 aankleden, etc. Het moet concreet zijn en vaak ook visueel zodat zij aan de hand van afbeeldingen al kunnen zien wat er gedaan wordt die dag.
  • Veranderingen wat nu? Probeer je in te leven in de persoon met autisme als je iets aan gaat passen, dit moet dan langzaamaan worden ingevoerd. Neem de tijd om veranderingen te bespreken en leg ook uit waarom sommige dingen anders zijn dan op andere dagen.

Begeleiding voor de ouders van iemand met autisme

Er is voor ouders voor kinderen met autisme een mogelijkheid dat zij begeleid worden in de omgang met hun kinderen. Ouders kunnen naar een ontmoetingsplek toe gaan waar ze samen kunnen praten over situaties zodat zij dan tips krijgen van bijvoorbeeld lotgenoten, andere ouders met autistische kinderen en deskundigen. Soms willen ouders even aan de druk ontsnappen en wordt er een hulpverlener ingezet zodat de ouder even tijd heeft voor zichzelf.

Het leven met iemand met autisme kan leuk zijn, maar kan ook moeilijk zijn. Bij iedere stap die je doet of bij alles wat je zegt moet je goed nadenken. Je moet kijken of dat je het wel goed doet en of dat het niet anders opgevat kan worden. Mensen met autisme kunnen alles letterlijk oppakken en dat kan lastig zijn als je zomaar even vlug iets wilt zeggen en het wordt verkeerd begrepen. Daaruit kunnen vervelende situaties ontstaan, zeker in een buitenwereld die vaak geen begrip toont en autistische kinderen raar, vervelend, slecht opgevoed, verwend enz. vindt.

Behandeling van autisme ondergaan met medicatie

Bij autisme kan er ook gekozen worden voor medicatie, soms is dat noodzakelijk. Door medicatie kan er bijvoorbeeld een depressie of een psychose tegen worden gegaan. Als je erg bang bent of last hebt van stemmingswisselingen kun je ook kiezen voor medicatie. Er wordt nooit meteen gekozen voor medicatie, maar het wordt een tijdje geprobeerd. Als je merkt dat je hier baat bij hebt (ouders en kinderen) dan kan het voort worden gezet. Er kan dan worden gekozen voor dagelijkse medicatie omdat een kind zich dan op school beter kan concentreren bijvoorbeeld. Op deze manier kunnen medicijnen zeker goed helpen en daarom is het ook goed om soms te overstap te maken en medicatie te overwegen bij autisme om te kijken hoe dat gaat.

Afdrukken
Meer in Autisme
Oorzaak van autisme ontdekken
Oorzaak van autisme ontdekken

Als je werkt met mensen met autisme dan is het goed als je de oorzaken ook kunt herkennen en hier...

Sluiten