Liona

Baby’s en bloedneuzen zijn niet ongewoon

Baby’s en bloedneuzen zijn niet ongewoon

Net als bij kinderen kunnen er ook bij baby’s bloedneuzen ontstaan. Wanneer je merkt dat je baby een bloedneus heeft, kun je de schrik van je leven krijgen. Toch is het dan zaak om rustig te blijven, in veel gevallen is zo’n bloedneus bij een baby onschuldig en gaat het na enige tijd over.

Wat te doen met een bloedneus?

Het is erg belangrijk om rustig te blijven, al kun je natuurlijk best even schrikken. Probeer je baby te kalmeren en neem hem of haar op schoot. Laat de baby lichtjes voorover leunen en knijp vervolgens op een zachte manier het neusje van de baby dicht. Je moet dit ongeveer 10 minuten doen. Terwijl je het neusje van de baby dicht knijpt kun je proberen om de baby af te leiden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een liedje te zingen of een boekje te bekijken.

Meestal stopt een bloedneus na ongeveer 10 minuten. Controleer dan of het bloeden gestopt is, mocht dit niet het geval zijn, dan moet je nog eens 10 minuten het neusje van de baby dichtknijpen. Een baby kan hierdoor gespannen raken, knijp daarom alleen het neusgat dicht waaruit het bloed komt. Mocht het niet helpen en het bloeden gaat door, dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je huisarts.

Wat je niet moet doen

Bloedneus babyJe moet een baby altijd een beetje voorover laten leunen. Leg een baby met een bloedneus nooit plat neer en laat de baby ook niet achterover hangen. Daardoor kan het bloed via de neus naar de keel toe lopen. Dit zorgt voor een slechte smaak in de mond van de baby en dat kan er toe leiden dat de baby moet overgeven, of  onrustig en angstig wordt.

Tips baby’s en bloedneuzen

Een baby kan snel een bloedneus krijgen, het kan zomaar spontaan ontstaan. Een aantal tips op een rijtje:

  • Blijf rustig;
  • Probeer je baby af te leiden;
  • Knijp het neusje dicht voor 10 minuten;
  • Controleer of het bloeden is gestopt;
  • Zo niet, knijp het neusje dan nog eens dicht voor 10 minuten;
  • Helpt het niet? Ga dan naar een huisarts.

Heb jij nog tips om een bloedneus snel te verhelpen? Of heeft je baby wel eens last van een bloedneus?

 

Afdrukken