Liona

Baarmoederhalskanker

Als het over baarmoederhalskanker gaat, dan gaat het over kanker van de baarmoederhals of de cervix. Dit soort kanker komt erg veel voor bij vrouwen. Deze vorm van kanker wordt door een virus veroorzaakt. Het is belangrijk dat baarmoederhalskanker vroegtijdig ontdekt wordt, er is dan namelijk een goede behandeling mogelijk. Er zijn in een vroeg stadium nog geen duidelijke symptomen van baarmoederhalskanker. In een later stadium zullen er wel klachten ontstaan zoals vagina bloedingen, maar ook vaginale uitscheiding en pijn aan het bekken en pijn hebben bij seks.

Wat is de oorzaak van baarmoederhalskanker?

Zoals aangegeven is de oorzaak van baarmoederhalskanker een virus. Dit komt bij weinig soorten kanker voor. Het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt is het humaan papillomavirus. Er bestaan honderden soorten van dit virus, maar twee van deze soorten veroorzaken de echte baarmoederhalskanker. Hierbij worden de normale cellen van slijmvlies in de baarmoederhals en in de baarmoedermond veranderd in afwijkende cellen. Er zijn een aantal van deze cellen die zich dan kunnen ontwikkelen als kankercellen. Dit proces kan tien tot vijftien jaar in beslag nemen.

Hoe goed kan baarmoederhalskanker behandeld worden?

Wanneer baarmoederhalskanker vroeg wordt ontdekt, dan kunnen aangetaste cellen verwijderd worden. Er wordt dan een kegelvormig stukje uit de baarmoederhals weggehaald. Maar wanneer de ziekte verder gaat, dan is verwijdering van de baarmoeder (ook wel hysterectomie genoemd) echt noodzakelijk. Het kan zijn dat er uitzaaiingen zijn en dan moet er altijd meer worden weggehaald. Bij sommige vrouwen zijn er uitzaaien naar de lymfeklieren en dan moet er ook bestraling plaatsvinden na de operatie.

Het belangrijkste is eerst dat de baarmoeder wordt weggehaald en daarna wordt er gekeken of dat er uitzaaiingen zijn en waar en hoe dat de behandeling verder in wordt gezet. Als er uitzaaiingen zijn kan er gekozen worden voor bestraling, maar dit kan ook gecombineerd worden met chemotherapie, dit wordt vaak toegepast, maar hangt af waar de uitzaaiingen zich bevinden en hoe ernstig het is.

Vaccineren tegen baarmoederhalskanker doen of niet?

Meisjes kunnen zich laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus, ook wel HPV genoemd. De vaccinatie wordt aan meisjes tussen de tien en dertien jaar gegeven. De kans op besmetting van het virus is bij hen erg klein (zij zijn nog niet seksueel actief). Uit onderzoek is gebleken dat het vaccin effectief is bij in totaal 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker. Dit is voor veel ouders vaak de reden om de meisjes te laten vaccineren, sommigen beslissen zelf. Als zij weten dat zij hiermee grotendeels de baarmoederhalskanker kunnen voorkomen dan maken zij deze keuze vaak.

De laatste jaren zijn er al een groot aantal meisjes gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker. De echte resultaten van het vaccin kunnen natuurlijk pas over jaren bekend worden gemaakt, maar veel mensen maken hier gebruik van, ze hebben er vertrouwen in. Daarmee is het goed dat een groot deel van de gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen kan worden, zeker omdat de ziekte vaak pas in een later stadium ontdekt wordt.