Liona

Baarmoederhalskanker en de menopauze

Baarmoederhalskanker en de menopauze

Uit onderzoek is gebleken dat baarmoederhalskanker meestal na de menopauze voorkomt. Het kan ook tijdens de overgangsperiode zijn. Het is niet logisch dat de ziekte in 85% van de gevallen na de menopauze ontstaat, want deze vorm van kanker wordt beïnvloed door het hormoon oestrogeen. De aanmaak van oestrogeen stopt in de menopauze. Er worden onderzoeken gehouden naar een verhoogd risico voor baarmoederhalskanker, veel vrouwen willen de effecten van de menopauze met hormonale behandelingen verminderen, dit zou een verhoogd risico kunnen zijn om deze vorm van kanker te ontwikkelen.

Een behandeling die regelmatig wordt gekozen is de hormonale vervangingstherapie. Je kunt als vrouw oestrogeen innemen en dan heb je minder last van de menopauze en dan kun je osteoporose verminderen, maar het vermindert de kans op andere aandoeningen ook. Er zou een positieve correlatie zijn tussen de hoeveelheid oestrogeen en de kans op baarmoederhalskanker. Daarom is het niet aan te raden dat vrouwen deze therapie gaat volgen. Een andere keuze die veel vrouwen maken is taxofimen, dit medicijn gaat de terugkeer van borstkanker tegen. Dit verhoogt echter wel de kans op baarmoederhalskanker.

Kun je baarmoederhalskanker tegengaan of voorkomen?

Er zijn een aantal manieren waarop baarmoederhalskanker verminderd kan worden. Het gaat over de volgende manieren:

  • Zorg dat je altijd een gezond gewicht hebt en geen overgewicht. Als je namelijk last hebt van overgewicht dan is de kans op baarmoederhalskanker veel groter. Als je netjes op gewicht bent voorkom je voor een groot deel dat je deze vorm van kanker gaat ontwikkelen. Gezond eten is van belang en zorg dat je een goede conditie hebt.
  • De bloeddruk moet met regelmaat gecontroleerd worden. Als je als vrouw een hoge bloeddruk hebt dan heb je een grotere kans op baarmoederhalskanker. Dat moet voorkomen worden. Stress moet vermeden worden en wanneer je vanwege eten een hoge bloeddruk krijgt moet je hier op letten en zorgen dat je in ieder geval niet te zwaar bent en wanneer dat wel zo is dan dien je echt af te vallen zodat de kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen stukken kleiner wordt.
  • Het suikergehalte moet ook gecontroleerd worden. Wanneer vrouwen diabetes type twee hebben dan hebben zij meer kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat de suiker goed onder controle wordt gehouden zodat je dat ook kunt voorkomen. Als je suikergehalte te hoog is moet er gekeken worden hoe dat komt en dan kun je hier wat aan doen, ook dit kan met voeding te maken hebben en let er dan goed op dat je gaat minderen en gezonder gaat eten zodat je baarmoederhalskanker wellicht kunt voorkomen.

Diagnose baarmoederhalskanker

Wanneer je als vrouw in de menopauze aankomt dan wordt de menstruatie minder en deze stopt vanzelf. Maar wanneer de menstruatie in deze periode erger wordt en het bloedverlies blijft aanhouden dan kun je als vrouw het beste naar de dokter gaan. Dit hoort namelijk niet bij de gewone menopauze. De huisarts zal dan je bekken onderzoeken, dit kan ook gedaan worden door de gynaecoloog.

Er wordt vaak ook een endometriumbiopsie uitgevoerd. Je voelt hier niets van. Je kunt daarom maar beter naar de huisarts gaan wanneer de bloedingen in de menopauze niet minder worden, want er is dan een kans dat het om baarmoederhalskanker gaat. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar wanneer je er op tijd bij bent en het is baarmoederhalskanker, dan kun je het goed laten behandelen. Aangezien een onderzoek volkomen pijnloos is, is het beter het onderzoek uit te laten voeren zodat je er ook zeker van bent of dat het wel of geen baarmoederhalskanker is.

Afdrukken