Liona

Baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen

Baarmoederhalskanker bij jonge vrouwen

Jonge vrouwen kunnen te maken krijgen met baarmoederhalskanker. Meestal echter komt deze aandoening pas na de menopauze voor. Jonge vrouwen willen er niet aan denken dat er baarmoederhalskanker wordt ontdekt en zeker niet wanneer de baarmoeder weggehaald moet worden. De kans dat je kinderen kunt krijgen met baarmoederhalskanker neemt natuurlijk af. Er wordt daarom altijd geprobeerd om bij jonge vrouwen zoveel mogelijk te besparen en om een minimale invasieve ingreep uit te voeren. Op deze manier kun je nog steeds kinderen krijgen en dat is voor veel vrouwen een grote wens.

De ingreep die dan vaak uit wordt gevoerd wordt radicale vaginale trachelectomie met laparoscopische pelviene lymphadenectomie genoemd. Naarmate vrouwen ouder worden moet er vaak veel meer weg worden gehaald, de tumor is vaak groter. Dat is dan ook de reden dat er vaak meer weggehaald moet worden tijdens een operatie en vaak is het krijgen van kinderen dan uitgesloten.

De baarmoeder wordt bij oudere vrouwen vaak weggehaald en als je dan al kinderen hebt, en je wilt er niet nog meer dan is het toch nog een vervelende ervaring. Na een tijdje raak je er wel wat meer aan gewend en ben je blij dat je die keuze hebt gemaakt, omdat de baarmoederhalskanker zich anders verder was gaan ontwikkelen en zich uit kan zaaien. Het is een vervelende ziekte, maar in de meeste gevallen is deze kanker goed te behandelen.

Hoe kun je baarmoederhalskanker herkennen?

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die je krijgt in het overgangsgebied van de baarmoederhals en de baarmoedermond. In dit gebied bevindt zich slijmvlies en in deze cellen van dat slijmvlies kan kanker ontstaan. Deze vorm van kanker ontstaat door een infectie, een van de weinige vormen van kanker die door een infectie worden veroorzaakt. Er is maar een klein deel van de vrouwen dat hier mee te maken krijgt, maar het moet wel worden behandeld.

  • Er kan niet gezegd worden wanneer je wel of geen baarmoederhalskanker kunt krijgen, vrouwen kunnen het op alle leeftijden krijg, jong en oud.
  • De meeste kans op baarmoederhalskanker heb je tussen de 30 en 45 jaar.
  • Tussen 65 jaar en 85 jaar kun je ook baarmoederhalskanker krijgen (dit komt regelmatig voor).
  • Je merkt baarmoederhalskanker vaak pas na tien of vijftien jaar op.
  • Het proces van baarmoederhalskanker ontwikkelt zich niet snel.
  • Als je op tijd ontdekt dat je besmet bent met het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt kan dat prima behandeld worden.
  • In Nederland hebben gemiddeld 600-700 vrouwen per jaar te maken met baarmoederhalskanker. Dit kan overigens in de meeste gevallen goed worden behandeld. Er zijn steeds meer behandelmethoden en wanneer er uitzaaiingen zijn wordt het zekere voor het onzekere genomen en zal de baarmoeder weg worden gehaald. Dit kan een hele ingreep zijn, maar het is wel belangrijk omdat het zich anders verder kan blijven ontwikkelen en dat moet voorkomen worden.
Afdrukken
Meer in Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker en menopauze
Baarmoederhalskanker en de menopauze

Uit onderzoek is gebleken dat baarmoederhalskanker meestal na de menopauze voorkomt. Het kan ook tijdens de overgangsperiode zijn. Het is...

Sluiten