Liona

Anticonceptiepil

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt ook wel de pil genoemd. Het is een veelgebruikt voorbehoedsmiddel, maar het kan ook worden ingezet om de menstruatie te verminderen en/of te regelen. Wanneer je last hebt van uitzonderlijk veel bloedverlies en buikpijn kunnen de klachten worden behandeld met de anticonceptiepil.

Het zijn kleine pilletjes, je neemt er iedere dag eentje in (of in de ochtend of in de avond), altijd rond hetzelfde tijdstip, en dan wordt voorkomen dat je ongewenst zwanger raakt. Maar ook de anticonceptiepil geeft niet de volledige 100% garantie dat je niet zwanger wordt. Er zijn ook misverstanden over de anticonceptiepil, er zijn mensen die denken dat de anticonceptiepil ook beschermt tegen soa’s, maar dat is niet zo!

Het gebruik van de anticonceptiepil

De anticonceptiepil dien je iedere dag te gebruiken, waar let je op?

  • Slik de pil ieder moment op een vast tijdstip;
  • Versterk de betrouwbaarheid door de pil op tijd in te nemen.

Je slikt allereerst de pil drie weken iedere dag. Na drie weken stop je een week en slik je dus geen pil. Dit wordt ook wel een stopweek genoemd, een week stoppen met de pil. In deze week komt de menstruatie op gang. Als de stopweek voorbij is begin je weer aan een nieuwe strip en slik je weer drie weken lang iedere dag de anticonceptiepil.

Iedere strip bestaat uit 21 pilletjes, boven de pillen staat de dag van de week. Ben je een pil vergeten? Dan kun je eenvoudig zien wanneer dat is en of je nu nog op tijd bent om hem te pakken.

Waarom de anticonceptiepil gebruiken?

De anticonceptiepil kan worden ingezet als voorbehoedsmiddel om niet ongewenst zwanger te raken. Maar de pil kan ook in worden gezet wanneer je last hebt van veel menstruatieklachten en pijn. Let hierbij wel op dat de een heftiger kan reageren op de bijwerkingen dan de ander. Er zijn daarom ook verschillende anticonceptiepillen op de markt. De huisarts kan je hierin adviseren welke pil het beste bij je past, dit hangt ook af van de reden waarom je de anticonceptiepil wilt gebruiken.

De anticonceptiepil steeds jonger gebruiken

Vroeger was het zo dat er geen seks plaatsvond voor het huwelijk. Dit is allang niet meer zo in de samenleving. Bij sommige culturen wel, maar meestal vindt er al seks plaats voordat jongeren zijn getrouwd of samen gaan wonen. Jongeren experimenteren steeds eerder, daarom is anticonceptie ook van groot belang.

De anticonceptiepil kan er voor zorgen dat de kans op zwangerschap wordt verkleind. Meisjes beginnen steeds vroeger met de anticonceptiepil, dit kan vanaf het moment dat zij voor het eerst ongesteld zijn geworden. De reden dat zij met de pil beginnen kan zijn omdat ze willen experimenteren en een vriendje hebben, maar het kan ook zijn dat ze een hevige menstruatie en veel last daarvan hebben.

Afdrukken