Liona

Anticonceptie: Methoden en middelen om niet zwanger te raken

Als er over anticonceptie wordt gesproken, dan gaat het over een verzamelnaam van methoden en middelen die er voor zorgen dat je niet zwanger raakt. Er wordt dus voorkomen dat er bevruchting van de eicel door de zaadcel plaatsvindt. Ook de innesteling van de bevruchte eicel moet voorkomen worden met anticonceptie. Normaal gesproken biedt anticonceptie een volledige bescherming tegen zwangerschap, zonder dat de gezondheid hierbij in het gedrang komt. Als de anticonceptie dan wordt gestopt, dan komt de vruchtbaarheid weer gewoon terug en kan iemand toch zwanger raken. Anticonceptie dient ook eenvoudig toepasbaar te zijn, de seksuele relatie mag hierdoor niet verstoord worden.

Anticonceptie in arme landen

In arme landen wordt steeds vaker anticonceptie uitgedeeld. Daarom moet het ook goedkoop zijn. In arme landen worden veel meisjes en vrouwen op jonge leeftijd zwanger. Dit kan omdat ze in de prostitutie moeten werken, ze worden “verkocht” aan toeristen. Hiermee verdienen de vrouwen en meisjes dan een klein beetje geld, de “bazen” verdienen natuurlijk het meeste. Maar er is dan ook een kans dat de vrouwen zwanger geraken. Om deze meisjes en vrouwen te beschermen wordt hier anticonceptie aangeboden zodat zij een minder grote kans hebben om zwanger te worden. Er worden bijvoorbeeld condooms uitgedeeld. Overigens is voorlichting ook van belang. Op deze manier leren de meisjes namelijk wat de gevolgen zijn als zij geen gebruik maken van anticonceptie.

Anticonceptie is niet altijd veilig

Er wordt gestreefd naar een goede veiligheid bij anticonceptie, maar helaas voldoet niet één methode er aan. Bij een condoom kan er een scheurtje ontstaan, waardoor de vrouw toch zwanger kan raken. Bij de anticonceptiepil kan het zijn dat de vrouw de pil vergeet en hierdoor toch zwanger raakt. Daarnaast biedt deze pil ook geen 100% veiligheid. De kans om zwanger te worden door anticonceptie vermindert wel. Volledige zekerheid om niet zwanger te raken kan nooit worden gegarandeerd.

Jongeren en anticonceptie

Steeds meer jongeren maken gebruik van anticonceptie, zij willen namelijk niet op jonge leeftijd al zwanger worden en een kind moeten verzorgen. Op scholen wordt goede voorlichting gegeven over anticonceptie en hierdoor weten jongeren wat de mogelijkheden zijn. Het is voor meisjes soms nog een hele stap om naar de dokter te gaan om te zeggen dat zij aan de pil willen. Maar de pil kan er ook voor zorgen dat de menstruaties minder hevig zijn en dan kan het dus goed zijn om ook om deze reden de pil als anticonceptie in te zetten. Voor de veiligheid kiezen veel jongeren vaak de pil en een condoom, op deze manier kunnen ook geslachtsziekten (soa’s) worden voorkomen en niet aan elkaar worden doorgegeven.