Liona

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie

Wanneer het gaat over antibioticaresistentie, dan houdt dat in dat mensen resistent (ongevoelig) zijn voor antibiotica. Er zijn veel bacteriën die zich in dat geval gewoon kunnen vermenigvuldigen, ook al hebben mensen antibiotica geslikt. Er bestaan bacteriën die niet meer aangepakt kunnen worden door antibiotica. Dit komt omdat zij hier ongevoelig voor zijn geworden door langdurig gebruik. Wanneer een bacterie resistent is geworden werkt de antibiotica niet, dan zal de bacterie overleven en dat kan een gevaar opleveren voor de gezondheid.

Bacteriën willen overleven

Continu zijn bacteriën bezig om te overleven. Ze hebben zichzelf als het ware trucs aangeleerd om zich te verdedigen tegen de antibiotica. Dit houdt in dat de bacteriën dus resistent kunnen worden voor de natuurlijke antibiotica. De sterkste blijft overleven en dit is steeds vaker de bacterie, omdat deze ongevoelig is geworden voor de antibiotica.

Deze resistentie wordt ook doorgegeven aan het nageslacht. Er zijn ook andere bacteriën die in hun omgeving leven en zij worden ook resident voor de antibiotica. Door antibiotica te gebruiken wordt de verspreiding van resistente bacteriën bevorderd. Ze maken geen onderscheid tussen ongevaarlijke en ziekte verwekkende bacteriën.

  • Ongevaarlijke bacteriën worden ook wel commensalen genoemd;
  • Ziekteverwekkende bacteriën worden ook wel pathogenen genoemd.

Het onderscheid dat antibiotica wel maken is of dat het gevoelige bacteriën zijn, deze worden dan vernietigd, zijn het ongevoelige bacteriën dan overleven deze de antibiotica dus.

Talrijke resistente bacteriën, hoe kan dat toch?

De bacteriën die gevoelig zijn worden vernietigd. Deze worden echter snel weer vervangen door nieuwe bacteriën. Hun plaats wordt eigenlijk meteen overgenomen. Als je vaak antibiotica krijgt van de arts, dan word je ook een drager van de resistente bacteriën. Deze kun je dus ook doorgeven aan mensen die zelden of nooit antibiotica nodig hebben. Stel je voordat veel mensen antibiotica krijgen, dan blijven er dus na verloop van tijd alleen nog maar resistente bacteriën over.

Het is ook bekend dat we ziek kunnen worden door ziekmakende bacteriën die resistent zijn geworden. Het risico op resistentie wordt verhoogd als we onnodig vaak antibiotica toe krijgen gediend. Het is dan niet alleen een risico voor diegene die antibiotica neemt, maar ook voor de omgeving.

Afdrukken
Meer in Antibiotica
Antibiotica tijdens zwangerschap
Antibiotica gebruiken tijdens de zwangerschap

Het kan zijn dat je zwanger bent en dat je antibiotica krijgt voorgeschreven. Vaak heeft het dan te maken met...

Sluiten