Liona

Antibiotica tegen infecties

Er zijn veel mensen die weten wat antibiotica is. Veel mensen hebben wel eens een antibioticakuur voorgeschreven gekregen van een arts. Als we ziek zijn wil dat niet zeggen dat we meteen antibiotica krijgen. Veel infecties genezen vanzelf, maar er zijn ook infecties die alleen te genezen zijn met antibiotica. Helaas worden de antibiotica te vaak gebruikt waardoor bepaalde bacteriën ervoor resistent (ongevoelig) zijn geworden. Daarom vinden veel mensen dat de antibiotica alleen ingezet moeten worden bij ernstige infectieziekten, hierbij kan gedacht worden aan een hersenvliesontsteking of een longontsteking.

Wat doen infecties en waarom zetten we antibiotica in?

Micro organismen veroorzaken infecties. Deze zijn niet zichtbaar, maar het zijn wel bacteriën en virussen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen virussen en bacteriën. Virussen kennen we bijvoorbeeld bij griep, rode hond, de mazelen en bij aids. De antibiotica hebben geen effect op virussen, een verkoudheid en een bronchitis genezen immers ook vanzelf. Dan zijn er de bacteriën. Hierbij moet er gedacht worden aan oorontstekingen, vormen van hersenvliesontsteking, maar ook longontsteking en abcessen behoren hier toe, net als diarree. Als je een bacterie hebt dan kan deze wel worden bestreden met antibiotica. Omdat bacteriën niet vanzelf verdwijnen moeten er antibiotica in worden gezet om de boosdoeners te bestrijden.

De bacteriële infectie aanpakken

Je wordt niet altijd ziek als je een bacterie bij je draagt. Het hangt af van de agressiviteit van de bacteriën en van je gezondheidstoestand. Het kan zijn dat je weerstand wat minder is, dan is het belangrijk dat je hier wat aan doet. Je kunt er overigens niet altijd zelf wat aan doen. Maar ook de snelheid hoe ons verdedigingssysteem reageert op indringers kan er voor zorgen dat de bacteriën er snel voor zorgen dat we ziek worden. De bacteriële infectie kan vooraf worden gegaan door een virale infectie, als voorbeeld zou je kunnen denken aan griep. Op dat moment hebben de antibiotica geen nut.

Wanneer gebruiken we nu echt antibiotica?

De antibiotica is echt nuttig als hij wordt ingezet tegen bacteriën en niet tegen virussen. De ernst van de infectie wordt meestal verminderd door de antibiotica. Er wordt niet voor gezorgd dat je sneller geneest, maar het geeft je lichaam de kans om te genezen en zichzelf te verdedigen. Het lichaam krijgt dankzij de antibiotica meer tijd om op een natuurlijke manier te reageren en meer natuurlijke weerstand op te bouwen. Dat houdt in dat we ons kunnen verdedigen tegen de meeste infecties, maar door antibiotica genezen we niet sneller, het helpt het proces alleen. Er moet dus niet zomaar antibiotica worden voorgeschreven, let hier zelf ook op! Sommige artsen geven je vaak antibiotica, maar je kunt hier immuun voor worden en dat is geen pretje wanneer je een gevaarlijke bacterie hebt!