Liona

Anemie, wat zijn de oorzaken?

Anemie, wat zijn de oorzaken?

Anemie kan ernstige gevolgen hebben. Zo kan het leiden tot hartfalen en uiteindelijk zelfs tot de dood. Deze kans is echter zeer klein. Maar wanneer er sprake is van bloedarmoede, moet deze wel zo snel mogelijk behandeld worden. Een arts kan dan bepalen welke behandeling er gestart moet worden. Maar voor dit alles is er een belangrijke vraag. Wat zijn eigenlijk de oorzaken van anemie?

Veel verschillende oorzaken van anemie

Er zijn allerlei oorzaken die voor anemie kunnen zorgen. Bloedverlies is een oorzaak die veel voorkomt. Ernstig bloedverlies kan optreden na bijvoorbeeld een bevalling of een operatie. Maar ook een menstruatie kan voor veel bloedverlies zorgen. Bloedverlies kan ook een gevolg zijn van een ziekte aan je darmen of maag. Door bloedverlies daalt het hemoglobinegehalte. Dan kan er bloedarmoede optreden en daardoor zal er minder zuurstof door het lichaam worden vervoerd.

Het kan ook zijn dat er door een ijzer tekort of een gebrek aan vitamine B12 onvoldoende hemoglobine wordt aangemaakt. Een ijzer tekort kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld te weinig ijzer binnen krijgt via je voeding. Het is een veel voorkomend probleem bij zwangere vrouwen of jonge kinderen. Een zwangere vrouw en kinderen hebben (extra) ijzer nodig, een tekort hoeft niet direct tot anemie te leiden, maar het kan wel een oorzaak zijn. Ook kan het gebeuren dat je darmen minder ijzer opnemen. Dat kan komen door een ziekte aan die darmen. Dat kan dan leiden tot bloedarmoede.

Wanneer er een tekort is aan vitamine B12 kan dat ook een oorzaak van anemie zijn. Wanneer er een tekort is aan deze vitamine, dan moet je dit aanvullen. Dan kun je doen door het eten van dierlijke producten.
Als laatste oorzaak kan ook een chronische ziekte worden genoemd. Een chronische ziekte kan er voor zorgen dat er niet voldoende hemoglobine wordt geproduceerd en dat kan leiden tot anemie. Voorbeelden van zulke ziektes zijn kanker en reuma.

Afbraak van rode bloedcellen

Als er rode bloedcellen sneller afbreken dan normaal, dan kan dit ook tot anemie leiden. Normaal leeft een rode bloedcel ongeveer 120 dagen. Maar door hemolytische anemie kan het zijn dat de levensduur flink verkort wordt. Er kan dan een tekort ontstaan, dit kan dan leiden tot anemie.

Behandelen

Wanneer er anemie is geconstateerd bij een patiënt, dan is het belangrijk dat de patiënt behandeld wordt. Een arts bepaalt dan wat er moet gebeuren. Het verschilt per situatie welke behandeling er nodig is. Soms is er medicatie nodig, een ingreep kan ook nodig zijn om anemie te verhelpen. Wanneer er zich symptomen voordoen van anemie, is het noodzakelijk om direct een arts te raadplegen. Deze kan dan onderzoeken of het daadwerkelijk om anemie gaat.

Afdrukken
Meer in Bloedarmoede of anemie
Oorzaken bloedarmoede
Oorzaken van bloedarmoede

Bloedarmoede kan ernstige gevolgen hebben. Zo kunnen er allerlei complicaties optreden, die zelfs kunnen leiden tot de dood. Daarom is...

Sluiten