Liona

Anemie, behandel het meteen

Anemie, behandel het meteen

Wanneer er sprake is van anemie, dan moet dit direct behandeld worden. De behandeling hangt af van de oorzaak en de situatie. Wanneer er in het lichaam een te laag hemoglobinegehalte is door een tekort aan ijzer, dan kan een arts tabletten voorschrijven om het hemoglobinegehalte weer op peil te brengen. Maar er zijn ook andere methoden om bloedarmoede te behandelen. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een ernstige vorm van bloedarmoede kan een bloedtransfusie noodzakelijk zijn.

Anemie behandelen

Als je een bepaald soort pijnstillers gebruikt, dan kan het maagslijmvlies beschadigd raken. Je kunt daarbij langere tijd kleine hoeveelheden bloed verliezen. Het kan daardoor aan te raden zijn om over te stappen naar een andere soort pijnstiller, overleg met een arts is dan noodzakelijk. Wanneer er sprake is van bloedarmoede zijn er een aantal methoden om dit te behandelen.

Als een vrouw veel bloed heeft verloren door een menstruatie dan kan een anticonceptiepil een oplossing zijn. Deze pil doet hevige menstruaties namelijk verminderen. Echter kunnen er wel bijwerkingen komen van de pil, daardoor ervaart niet iedereen deze pil als prettig. Vaak treedt er door een tekort aan ijzer anemie op. Om dit probleem op te lossen kunnen er ijzertabletten ingenomen worden. Het duurt dan wel een aantal weken voordat het ijzertekort volledig zal zijn aangevuld. Wanneer je andere medicijnen neemt kan dit de werking van een ijzertablet afremmen. Het is ook aan te raden om tabletten te nemen als je nog niets gegeten hebt, voedingsmiddelen remmen de werking namelijk ook.

IJzertabletten zelf kunnen ook klachten veroorzaken bijvoorbeeld diarree en misselijkheid. Het is ook mogelijk om een ijzerdrank te nemen in plaats van een tablet. Ook het ontbreken van vitamine B12 kan leiden tot anemie. Daarvoor kan vitamine B12 voorgeschreven worden om in te nemen, dit is echter wel afhankelijk van de ernst en de oorzaak. Het is ook mogelijk om vitamine B12 in de vorm van een injectie te krijgen. Ook is het mogelijk om voedingssupplement te nemen wanneer het lichaam te weinig vitamine B12 opneemt.

Wanneer er sprake is van een ernstige vorm van bloedarmoede, kan een bloedtransfusie worden gegeven. Er wordt dan door middel van een infuus zuiver bloed in het lichaam gebracht. Daar zitten dan veel gezonde rode bloedcellen in. Het voordeel is dat het effect meteen merkbaar zal zijn, een nadeel is dat deze bloedcellen na enige tijd zullen zijn verbruikt.

De symptomen van anemie

Symptomen anemieMaar voordat een behandeling plaats kan vinden moet er natuurlijk wel eerst sprake zijn van anemie. Hoe kun je anemie precies herkennen? Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen duiden dat je anemie hebt. Wanneer je op ongewone momenten moe bent, dan kan dit duiden op anemie. Maar er zijn natuurlijk meer symptomen zoals

  • lusteloosheid;
  • een verminderde weerstand;
  • duizeligheid;
  • hartkloppingen;
  • transpireren;
  • hoofdpijn;
  • bleek uiterlijk;
  • en slaapproblemen.

Daarnaast zijn problemen om je te concentreren, kortademigheid, tintelingen in de voeten en koude handen en voeten ook symptomen van anemie. Wanneer je hier last van hebt dien je een arts te raadplegen. Deze kan dan onderzoeken of je daadwerkelijk anemie hebt. Als dit het geval is kan de behandeling van start gaan. De arts zal dan bepalen wat er nodig is, dit hangt helemaal af van de ernst en de oorzaak.

Afdrukken