Liona

Alcohol drinken en antibiotica

Alcohol drinken en antibiotica

Als je antibiotica slikt dan wordt er vaak afgeraden om alcohol te drinken. De meeste soorten kunnen met één glas alcohol samen, maar het is niet bevorderlijk voor een herstel. Alcohol mag niet gebruikt worden bij Doxycycline en bij Metronidazol.

Alcohol en antibiotica het mag wel

Het soort antibiotica zorgt er voor dat er bekeken wordt of je wel of geen alcohol mag drinken. De werking van antibiotica wordt niet verminderd door het gebruik van alcohol, meestal zorgt het niet voor problemen, maar je moet wel opletten want de bijwerkingen van antibiotica kunnen wel erger worden als je alcohol drinkt.

Het is aan te raden om geen alcohol te drinken wanneer je antibiotica gebruikt. Dan voorkom je dat de bijwerkingen erger worden en voor je lichamelijke toestand is het ook beter om dan geen alcohol te gebruiken.

Lever en de maag bij antibiotica

Je levert breekt antibiotica af en ook breekt je lever alcohol af. Drink je alcohol en gebruik je antibiotica, dan moet je lever hard werken. De lever wordt hierdoor extra belast en dit kan zwaar op de maag liggen. De alcohol kan hierdoor belastend zijn voor het maagslijmvlies. Wil je toch alcohol drinken tijdens het gebruik van antibiotica? Doe het dan met mate, geef je lichaam de tijd om te herstellen.

Niet alle antibiotica mag samen met alcohol

De combinatie van antibiotica en alcohol kan wel gevaarlijk zijn. Als er preparaten op basis van imidazole gebruikt worden kan dat problemen veroorzaken. Twee voorbeelden hiervan zijn Tiberal en Naxogin. Deze antibioticakuren worden vaak gegeven aan mensen met geslachtsziekten en vaginale infecties. Dit heeft ook weer bijwerkingen, hierbij kan gedacht worden aan:

  • Misselijkheid;
  • Hoofdpijn;
  • Blozen;
  • Zweten.

De arts zal dit ook vertellen wanneer je deze antibiotica gebruikt. Het is belangrijk dat je bij vragen altijd met de arts overlegt wat er wel en niet mag. Dit kun je eventueel ook telefonisch doen wanneer je tijdens het gebruik van de antibiotica vragen hebt. Je kunt beter te veel vragen stellen dan een vraag niet stellen en zelf een verkeerde keuze maken!

Afdrukken
Meer in Antibiotica
Bijwerkingen antibiotica
Bijwerkingen van antibiotica

De meeste medicijnen hebben bijwerkingen, zo ook de antibiotica. Je lichaam is in balans als je gezond bent, maar als...

Sluiten