Liona

Aderverkalking kun je behandelen

Aderverkalking kun je behandelen

Aderverkalking kan behandeld worden, maar valt niet te genezen. Een goede behandeling kan er voor zorgen dat de ziekte vertraagd wordt. De behandeling van aderverkalking heeft als belangrijkste doel om de vernauwing van de slagaders te voorkomen. De symptomen kunnen zich zodoende niet verder door ontwikkelen en dat zorgt er voor dat de organen niet beschadigd zullen raken.

Allereerst is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Je levensstijl is al erg bepalend als het gaat om deze ziekte. Stop daarom met roken. Wanneer aderverkalking al een intrede heeft gedaan is het van belang dat een patiënt behandeld gaat worden. Dat kan op meerdere manieren. Er kunnen medicijnen worden voorgeschreven om bepaalde symptomen tegen te gaan. Wanneer dit niet helpt of de aderverkalking verkeert al in een vergevorderd stadium, dan kan er gekozen worden voor een operatie.

Medicijnen als behandeling

Als eerste kan een arts medicijnen voorschrijven om aderverkalking te behandelen, er zijn dan een aantal medicijnen die voorgeschreven kunnen worden.

  • Cholesterolmedicijnen kunnen ervoor zorgen dat een te hoog cholesterol wordt verlaagd. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke oorzaak van aderverkalking. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de afzetting van stoffen, die vetachtig zijn, wordt vertraagd of zelfs gestopt.
  • Ook bloedverdunners kunnen worden voorgeschreven, deze verkleinen de kans dat bloedplaatjes zullen samenklonteren in de slagaders die vernauwd zijn. Zo wordt de kans verkleind dat de slagaders nog meer verstopt zullen raken.
  • Je kunt ook medicijnen voor je bloeddruk krijgen, deze zorgen ervoor dat de bloeddruk verlaagd zal worden.
  • Daarnaast kan er ook andere medicatie worden gegeven om aderverkalking te behandelen. Je kunt dan denken aan medicijnen voor diabetes.

Andere behandelmethoden aderverkalking

Behandeling voor aderverkalkingAls blijkt dat een gezonde levensstijl en medicijnen de behandeling van aderverkalking niet voldoende helpen kan er voor gekozen worden om een operatie te doen. Er zijn dan een aantal operaties mogelijk. Allereerst is er de angioplastiek, daarbij worden vernauwde slagaders verwijd door middel van een ballonnetje. Deze wordt in de vernauwing geschoven en opgeblazen.

Als de operatie klaar is wordt de ballon weer weggehaald. Vaak wordt deze vorm van opereren toegepast op de vernauwde slagaders in de benen en de kransslagaders die je bij het hart vindt. Er kan echter ook worden gekozen voor endarterectomie, dan worden de vetachtige stoffen weggehaald. Deze zitten aan de wanden van de vernauwde slagaders.

Ernstige vormen van aderverkalking behandelen

Wanneer aderverkalking behandeld gaat worden, dan wordt de behandeling zodanig ingericht dat de verkalking vertraagd wordt om de schade te verminderen. Echter kan het zijn dat de verkalking al ernstige vormen heeft aangenomen en zodoende de aderen al flink vernauwd zijn.

Zoals gezegd kan er dan gekozen worden voor de bovenstaande beschreven operaties. Maar er kan ook gekozen worden voor een bypass operatie of een dotterbehandeling. Het verschilt per situatie voor welk type operatie gekozen zal worden.

Afdrukken
Meer in Aderverkalking
Aderverkalking
Hoe voorkom je een aderverkalking

Aderverkalking is een aandoening die veel voorkomt in Nederland. Daar liggen allerlei oorzaken aan ten grondslag. Aderverkalking kan uiteindelijk nare...

Sluiten