Liona

Aambeien – Alles wat je dient te weten!

Als je last hebt van aambeien, dan zijn dat uitstulpingen aan de binnenkant van de anus. Je kunt hierbij last hebben van jeuk, maar ook van pijn of van een branderig gevoel. Er zijn ook mensen die als zij aambeien hebben bloed verliezen of slijm verliezen bij de ontlasting. Je vraagt je misschien hoe je aambeien krijgt, dit komt omdat er hoge druk rond de anus ontstaat. Het is vervelend wanneer je hier last van hebt, maar het is vrij onschuldig. Het is daarom zinvol dat je probeert je ontlasting zacht te houden en dan heb je er minder of geen last van. Als je echter veel pijn hebt bij aambeien of je hebt last van zwellingen, dan dien je toch naar de huisarts te gaan, zodat het onderzocht kan worden. Er kan dan naar gekeken worden wat je hieraan het beste kunt doen om het te verlichten.

Meer informatie over aambeien

De aambeien zijn eigenlijk uitstulpingen van je slijmvlies aan de binnenzijde van de darm, deze bevinden zich dan net voor de anus. Door hard persen kun je last krijgen van aambeien, want dan heb je last van een hoge druk.

Als je aambeien hebt kun je ineens last krijgen van een beetje ontlasting, je kunt ook een drukkend gevoel hebben door het naar buiten zakken van een aambei, dit kan erg vervelend zijn. Aambeien kunnen geen kwaad, ze gaan vaak vanzelf over maar wanneer dat niet zo is, is het aan te raden dat je zelf naar de dokter gaat, zodat hij kan kijken wat er aan gedaan kan worden.

Wat te doen tegen aambeien?

Er zijn een paar dingen die je tegen aambeien kunt doen, het is daarbij als eerste van belang dat je zorgt voor zachte ontlasting want dan hoef je niet zo hard te persen. Je dient ook minimaal 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Daarbij moet je zorgen voor voldoende beweging van een half uur per dag of meer. Het beste kun je vezelrijke voeding gebruiken, zoals bruin brood, groenten en vruchten. Deze vezels trekken dan het vocht aan en de ontlasting wordt hierdoor zachter. Als je merkt dat je naar de wc moet, ga dan meteen. Wacht er niet mee. Je dient daarbij ook niet te hard te persen, maar neem de tijd.

Wanneer er sprake is van jeuk bij de anus, dan kun je beter geen hard wc papier gebruiken. Neem dan een nat doekje en ga hiermee deppen. Daarna moet je het wel goed droog maken. Als je zeep gaat gebruiken kan dat de huid irriteren dus dat kun je maar beter achterwege laten. Je zou een warm bad kunnen nemen wanneer je jeuk hebt en pijn, ook bij een branderig gevoel kan dat helpen, in elk geval geeft dat verlichting. De pijn kan verminderen wanneer je de uitstulpingen die naar buiten zakken voorzichtig terug gaat duwen.

Er kunnen medicijnen worden gegeven bij aambeien, maar ook voor kleine scheurtjes in de anus of voor de schraalheid. Je kunt hiervoor naar de drogist of naar de apotheek. De klachten worden dan verminderd. Er moet altijd gekeken worden welke middelen het beste bij je passen, leg je klachten uit en een arts of apotheker kan je dan adviseren wat je kunt gebruiken en hoe dat je het moet gebruiken.

Als je veel last hebt dan is het aan te raden een afspraak te maken bij de huisarts. Dit dien je in ieder geval te doen wanneer je bloed of slijm bij de ontlasting hebt en wanneer je niet zeker weet of dat het van de aambeien komt of van iets anders. Als je pijn hebt bij de ontlasting of wanneer het moeilijk gaat dan kan de arts dit ook onderzoeken net als wanneer je een uitstulping bij de anus hebt zitten die erg gezwollen is en pijn doet. Als je hem voelt zitten maar je hebt geen idee of dat het een aambei is kun je maar beter naar de arts gaan voordat je er zelf iets aan doet.