Liona

Aambeien voorkomen – Hoe kan ik dat?

Aambeien voorkomen – Hoe kan ik dat?

Aambeien ontstaan wanneer er een te hoge druk ontstaat wanneer je voor ontlasting naar de wc gaat. Er moet dus voor gezorgd worden dat die druk niet aanwezig is en dat je gewoon zo naar de wc kunt gaan zonder hard te moeten persen. Als er teveel druk uit wordt geoefend op de aders dan kun je hier last van krijgen. Wanneer je ontlasting zacht is dan heb je niet zo snel last van aambeien. Wat kun je er aan doen om aambeien zoveel mogelijk te voorkomen?

Hoe kan ik aambeien voorkomen?

  • Vezelrijke voeding eten is van groot belang. Als je veel volkorenproducten eet dan is dat alleen maar goed. Dat geldt ook voor fruit en groenten. Als je die keuze maakt dan is de ontlasting zachter en dan hoef je niet meer te persen.
  • Voldoende drinken is ook van belang en dat houdt in 1,5 tot 2 liter per dag. Het gaat over zes tot acht glazen water en ander drinken, ook hiervan zou de ontlasting zachter worden.
  • Als je vezelsupplementen neemt dan kun je er voor zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Er zijn mensen die te weinig vezels binnen krijgen en per dag wordt aanbevolen 20 tot 35 gram. De symptomen van aambeien worden hiermee verlicht. Wanneer je deze supplementen gaat gebruiken dan is het aan te raden dat je minstens acht glazen water of ander drinken per dag neemt. De supplementen kunnen anders juist constipatie veroorzaken.
  • Er moet niet geperst worden en dan je adem in houden. Als je dat gaat doen dan geeft dat een grotere druk in de aders bij de anus en dan kan het alleen maar erger worden.
  • Als je merkt dat je naar de wc moet, ga dan meteen en wacht niet. De stoelgang kan droog worden en dat kan de ontlasting moeilijker worden.
  • Je dient actief te blijven zodat de druk op de aders af gaat nemen. Druk neemt namelijk toe als je lang stil gaat zitten of staat. Je kunt ook veel bewegen en daarmee gewicht verliezen. Mensen met overgewicht hebben namelijk sneller last van aambeien dan mensen die goed op gewicht zijn.
  • Lang stil zitten en stil staan moet je vermijden. De druk op de aders kan hierdoor worden verhoogd. Lang op het toilet zitten heeft dan ook geen zin, je moet gaan als je aandrang hebt, je mag hier best de tijd voor nemen, maar je moet er niet heel hard bij gaan persen want dan heb je kans dat het alleen maar erger wordt. Zorg dat je altijd goed naar de wc gaat en goed leeg bent als je er vanaf komt, soms blijven er stukjes zitten en ook dat kan vervelend zijn, omdat je dan merkt dat je weer eerder aandrang krijgt. Ga daarom wanneer je aandrang hebt en ga dan goed naar de wc.

Heb jij nog andere tips?

Afdrukken