Liona

Aambeien verwijderen met een operatie

Aambeien verwijderen met een operatie

Er kan gekozen worden om aambeien te laten verwijderen met een operatie. Dit wordt niet standaard gedaan. Maar er zijn mensen die vaak denken dat aambeien vanzelf over gaan, al hebben zij al langere tijd klachten. Als je te lang wacht met de behandeling van aambeien, dan kan een operatie vaak het gevolg zijn. De aambeien zijn dan vaak te groot geworden of ze zijn uit gaan puilen. Dit zal een heel pijnlijke operatie zijn, alles wordt onder verdoving gedaan, maar naderhand kun je erg veel pijn hebben een paar weken lang.

Verdoving bij de ingreep

Er wordt altijd gekozen voor volledige narcose want de aambeien en het omliggende weefsel worden weggehaald. Je krijgt wanneer de operatie klaar is gaasverband op de plaatsen waar de aambeien weg zijn gehaald. De operatie wordt echter niet zomaar uitgevoerd, dat wordt pas gedaan als de andere behandelingen onvoldoende voor effect hebben gezorgd. Een vezelrijk dieet kan vaak helpen om de klachten te verminderen en de ontlasting zachter te maken, maar helpt dat niet dan kan er bijvoorbeeld iets geprobeerd worden met laxeermiddelen. Inwendige aambeien worden vaak verholpen met zetpillen. Er kan anders ook medicatie in worden gezet of je stapt regelmatig in een warm bad. Als dat allemaal niet helpt, dan blijf je vaak jeuk houden, je kunt anaal bloeden, je kunt pijn hebben en er kan sprake zijn van bloedklonters. Er kan ook een infectie optreden en dan is het de hoogste tijd dat er verder wordt gekeken. Dan kan de keuze worden gemaakt om de aambeien operatief te laten verwijderen.

Voor en na de operatie

Voor de operatie moet iemand vaak op dieet. Iemand kan laxeermiddelen krijgen. Een klysma gebruiken kan ook noodzakelijk zijn zodat de darmen worden voorbereid op de operatie. Bij een klysma wordt er een slang in de anus aangebracht en dan wordt er vloeistof ingebracht. De darmen worden op deze manier schoongemaakt.

Na de operatie ervaar je meteen pijn als je bij komt uit de narcose. Er zijn medicijnen die je kunt nemen tegen de pijn en de meeste mensen maken hier meteen gebruik van. Je dient inspanning even te vermijden als je gaat urineren of ontlasten. Neem de tijd en zorg dat je niet teveel druk hoeft uit te oefenen. Veel mensen hebben erg veel baat bij de operatie, maar je moet even door de periode heen van de pijn. Je kunt vanaf dat moment meteen preventieve maatregelen nemen en meteen starten met een vezelrijk dieet om constipatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Het belangrijkste is dat je de ingreep uit laat voeren wanneer dat nodig is, doe je dat niet, dan kunnen de klachten alleen maar erger worden en dan is het helemaal geen pretje meer. Veel mensen schamen zich als zij aambeien hebben, maar je kunt maar beter op tijd naar de arts gaan zodat er wat aan gedaan kan worden.

Afdrukken
Meer in Aambeien
oorzaak-aambeien
Oorzaken van aambeien

Een andere naam voor aambeien is hemorroïde. Dit zijn gezwollen aders. Maar wanneer deze zich in de buurt van de...

Sluiten