Liona

7 handige tips tegen diarree!

Het is vervelend als je last hebt van diarree, maar wat kun je er allemaal aan doen? We hebben zeven tips voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat je aan de diarree kunt doen.

1. Voldoende Drinken

Het belangrijkste wanneer je diarree hebt is dat je voldoende gaat drinken. Normaal drink je 1,5 tot 2 liter per dag en nu dien je eigenlijk minimaal twee tot drie liter te drinken. Dit is erg veel en zeker wanneer je je niet lekker voelt, maar het is de enige manier om te voorkomen dat je uit gaat drogen. Als je moet overgeven of je hebt koorts, dan verlies je extra veel vocht en daarom moet je extra drinken. Het vocht moet allemaal aan worden gevuld. Je moet daarom veel drinken en ook wanneer iedere slok water er uit komt, blijf drinken. Er kan eventueel ook ORS toe worden gevoegd aan het water. Hiermee vul je het vocht aan in je lichaam, maar je zorgt ook voor zouten en suikers.

2. Blijven eten

Het is goed als je probeert om gewoon te blijven eten, dit zal echter niet altijd meevallen. Als het er meteen weer uit komt zakt de moed in je schoenen. Je kunt wel beschuit eten met wat thee. Maar je kunt ook gewoon eten waar je zin in hebt, als het eten je smaakt zul je dat meestal ook doen. Wanneer je echter krampen krijgt na het eten zal de eetlust weer snel over zijn. Probeer hier zelf je weg in te vinden, het is zeer persoonlijk.

3. Hygiëne is belangrijk bij acute diarree

Is er sprake van acute diarree? Dan is hygiëne van groot belang. Was je handen goed en vaak wanneer je in de keuken met eten bereiden bezig bent en wanneer je naar de wc bent geweest. Besmetting van voor huisgenoten kan op deze manier zoveel mogelijk tegen worden gegaan en dat is wel zo prettig bij diarree, want je kunt je heel ziek voelen als je er last van hebt.

4. Probiotica

Er kan gekozen worden voor probiotica. Dit kan de klachten verminderen. Er zijn aan deze producten nuttige darmbacteriën toegevoegd. In je darmen zitten veel bacteriën en deze kunnen nuttig zijn maar ook schadelijk. Als je darmflora gezond is dan krijgen de schadelijke bacteriën geen kans om klachten te veroorzaken. Maar als je ziek bent, je hebt een infectie of je gebruikt antibiotica, dan kan de schadelijke variant de overhand krijgen. Je kunt dan klachten krijgen en hierbij kan er ook gedacht worden aan diarree. Deze klachten kunnen worden verholpen met probiotica dus in ieder geval het proberen waard als je er veel last van hebt.

5. Handen goed wassen

Het kan zijn dat je diarree hebt gekregen door voedselinfectie. Vaak kun je deze voorkomen door goed je handen te wassen en goed te letten op de hygiëne. Vergeet bij het wassen van je handen ook je polsen niet te wassen. Deze worden vaak vergeten wanneer men de handen wast. En daardoor is dat ook een plek die broeit van de bacteriën.

6. Wat met diarreeremmers

Wanneer je acute diarree hebt is het niet aan te raden dat je diarreeremmers gaat gebruiken. De oorzaak van de diarree moet via de ontlasting de darmen verlaten. De bacterie of parasiet kan in je darmslijmvlies blijven wanneer je diarreeremmers gaat gebruiken en dan blijf je er dus langer last van houden. Niet doen dus, alleen wanneer de huisarts aangeeft dat je dit kunt gebruiken.

7. Huismiddeltjes: Cola zonder prik, bananen, …

Er kan gekeken worden naar huismiddeltjes, bijvoorbeeld cola zonder prik, banaan en een beschuit met appel en suiker en kaneel. Je zult zelf moeten kijken hoe je hier op reageert, bij sommige mensen slaat het goed aan en zij kunnen hiermee sneller van de diarree afkomen.

Probeer deze tips maar eens uit wanneer je diarree hebt, je kunt dan zelf bekijken welke tips bij jou werken en die onthoud je dan voor een volgende keer zodat je dan nog sneller van de diarree af bent!

Afdrukken
Tags